Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce chaty

Dobrý večer, chtěl bych se s Vámi poradit. Strýc bude rekonstruovat starou dřevěnou chatu, resp. její zbývající dřevěnou část- přístavbu. Potřeboval by poradit především s realizací topení v chatě.

Popis situace:

Na počátku byla původní dřevěná chata, klasická budka, která byla postupně mým dědem rozšířena o přístavbu verandy, ložnice pro hosty a kůlny. Celá chata byla na cihlo-betonových patkách, aby byla nad terénem cca 50 cm.

Tuto postupně vystavěnou chatu skoro celou zboural (špatný tech. stav) a místo toho vystavěl novou obytnou část z tvárnic na základech z betonu. Na přiloženém obrázku je nová část ta vlevo s podkrovím-označena modře. V této nové části dole je nyní obývací společenská denní místnost+místnost s WC a sprchou a nahoře je udělaná ložnice. Ve staré zbývající dřevěné části je udělaná kuchyně a další místnost na spaní (2x) + místnost pro zásoby.

V této skladbě je topení realizováno pomocí krbových kamen, která jsou na obrázku označena červeně a jsou umístěna pouze v nové části (část tepla přechází i do dřevěné části). Tam, kde teplo již nestačí- tj. v dřevěné části jsou umístěny elektrické radiátory v jednotlivých místnostech (celkem 3x). Do podkroví se teplo dostává průduchy ve společenské místnosti, které vedou nahoru do podkroví.

Záměr:

Záměrem je dokončit rekonstrukci tím, že zbouráme zbývající dřevěnou část a postavíme skoro totéž, ale z cihlových tvárnic. Kuchyně se přesune do společenské denní místnosti a v nové části budou jen prostory pro spaní hostů, zásobovací místnost + možná jedna místnost na jiné věci.

Otázka:

Jak nejlépe provést vytápění obou částí(po rekonstrukci) tak, aby všude bylo alespoň trochu rovnoměrné teplo? Strýc dostal tip na oboustrannou krbovou vložku, která by byla umístěna ve zdi mezi stávající a novou zděnou částí- na nákrese chaty mezi modrou a šedou částí.

Myslíte, že to takto půjde? Jednotlivé místnosti jsou normálně průchozí, akorát WC s koupelnou jsou odděleny dveřmi a prostor pro hosty a zásobovací místnost bude oddělena dveřmi.

Myslíte, že pokud se dveře nechají pootevřené, tak oboustranná vložka objekt vytopí a nebo bude potřeba instalovat vzduchotechniku, tj. rozváděcí kanály pro teplý vzduch?

Teplovodní topení založené na krbové vložce strýc nechce z důvodu finanční náročností a celkové složitosti (čerpadlo, poruchy, výpadky el. energie).

Mezi hlavní požadavky patří možnost zakomponování do stávající stavby s minimem zásahů, optimální výkon i při mrazech- v lokalitě i -20 stupńů běžně, cenová přijatelnost a co nejmenší závislost na el. energii (pouze slabý 1 fázový přívod). Děkuji za každou radu či tip.

847262883 - odkaz na nákres

Předmět Autor Datum
já ji koupim za 200000,- kde to je? poslední
kamzl 22.07.2013 20:54
kamzl

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru