Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co s omítníky?

Právě jsem dokončil svou první jádrovou omítku. Vypadá dobře, ale došlo mi, že nevím, co s omítníky. To jsou ty dřevěné laťky, které jsem přibyl do cihel, abych mohl omítku zaříznou do rovna.
Mám omítníky vyndavat? A pokud ano, tak teď, když je omítka ještě mokrá, nebo po vytvrdnutí?

Děkuji za odpovědi ...

Předmět Autor Datum
Vyndat hned,rýhu zamáznout maltou a rozpucovat do ztracena.Omítníky se nepřibíjejí,držejí v platlích…
Lubomír 13.07.2013 12:41
Lubomír
Díky! V čem že sami drží? V platlích? Co je to?
PeeSee 13.07.2013 12:55
PeeSee
Naházíte si jakési svislé pruhy malty na zeď nejlépe okolo jednoho metru od sebe,šířka asi deset cen…
Lubomír 13.07.2013 13:25
Lubomír
Jojo, se "špánkama" (omítníky) jsem taky začnal. Když jsem pak od mistrů okoukal správné grify a tro…
sHpy00n 13.07.2013 14:41
sHpy00n
Pokud jsou zdi pečlivě vystavěné, tedy rovné a kolmé, udělal jsem si při stavbě RD jakési skoby, neb…
mirektatra 13.07.2013 19:38
mirektatra
Drevene omitniky urcite vyndat. Ja jsem pred casem komplet presel na sadrove omitky a jine uz nedela… poslední
Zdenek007 14.07.2013 14:49
Zdenek007

Naházíte si jakési svislé pruhy malty na zeď nejlépe okolo jednoho metru od sebe,šířka asi deset centimetrů,to jsou ty platle,jak jsem uvedl výše ,stáhněte lžicí do roviny,zaklepnete do těch pruhů omítník a poklepáním přes rovné dlouhé prkno,postavené k omítníku hranou po celé délce omítník doklepete do roviny.Zvažte závažím,nebo vodováhou svislot a můžete nahazovat,omítník nevypadne.:-)

Jojo, se "špánkama" (omítníky) jsem taky začnal. Když jsem pak od mistrů okoukal správné grify a trochu se naučil házet, už to bylo zdržování a začal jsem stejně jako oni stahovat rovnou do zavadlých platlí.
Ale vraťme se k omítníkům. Lepší je rozteč cca 150 cm a stahovací lať 170 až 180. Pak také pozor na rovinnost omítky v ploše, nejen na kolmost. Platle rovnat přes třímetrovou lať, nebo naklepat hřebíčky v koutech místnosti jeden dolů, druhý pod strop. Vodováhou nebo olovnicí na dlouhé lati hřebíčky naklepat na kolmici. Když jsou kolmice v obou koutech, natáhnout přez ně sňůru a naklepat mezilehlé hřebíčky dole i nahoře v místě platlí. Pak podle hřebíčků připravit platle a hřebíčky aby nerezly skrze omítku zaklepat zcela, nebo vytahat. Zkušenější podle natažené šňůry rovnou hážou mezilehlé patle. Pak už je omítání hračka. Jo a ještě jeden fígl. Stahovací lať při strhávání držet v mírném úhlu od stěny dolů. Získá se tím jednolitý a haldký povrch omítky. Když se strhává latí kolmo drženou, je omítka často jakoby potrhaná.

Pokud jsou zdi pečlivě vystavěné, tedy rovné a kolmé, udělal jsem si při stavbě RD jakési skoby, nebo jednostranné kramle z "hlazenky" o prům. 12mm, které mají jednu stranu asi 2,2m dlouhou - ta je svisle na zdi a druhou asi 4cm, vykovanou do špičky, která je 90° ohnuta. Ta se zatluče do stěny (siporex) pod stropem. Tyč visí svisle po zdi a aby se při nahazování neklepala, připlácne se několika "buchtami" malty, které se jen stáhnou lžící a už se může házet i strhávat, jak bylo popsáno výše. Po zavadnutí se "kramle" vyjme a vzniklá drážka zapraví. Skoby mi stačily 3, než jsem naházel druhé pole, první skobu jsem mohl přesunout dál. V rohu jsem si dával pauzu :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru