Předmět Autor Datum
Právě jsme dodělali kuchyň a jsem rád, že jsem se zbavil toho průtokáče a dali jsme 10L dražice...… nový
n.u.r.v. 06.07.2013 00:00
n.u.r.v.
To je jako od klasika: "...Kolik třešní, tolik višní", nebo "..na šípkové omáčce - SE ZELÍM!" Já tak… nový
mirektatra 06.07.2013 07:03
mirektatra
Přesně tak, velice výstižné. Podepisuji. poslední
Filuta 09.07.2013 00:28
Filuta
Už se to tu řešilo, pohledejte. Já i příbuzný jsme zvažovali to samé a po získání info. jsme se nezá… nový
radek2 06.07.2013 08:04
radek2
Pokud máš k dispozici třífázový přívod 400V, tak je to jak dělaný na průtokáč, můžeš si dovolit větš… nový
Prasak 06.07.2013 20:11
Prasak
Praxí je ověřeno, že průtokový ohřívač je úspornější, než zásobníkový. Na mytí nádobí je třeba zásob… nový
docent 08.07.2013 23:55
docent

Právě jsme dodělali kuchyň a jsem rád, že jsem se zbavil toho průtokáče a dali jsme 10L dražice...

Průtokáč měl 4 kW, ale teplá z toho nešla (jen když si pustil hodně malej proud jen teplé). Ten zásobníkový je výborný, teče hned horká, ale zase po x minutách teče vlažná (je to tak na umytí 4 talířů v kuse) - ale rychle se dohřeje...

To je jako od klasika: "...Kolik třešní, tolik višní", nebo "..na šípkové omáčce - SE ZELÍM!" Já také volím zásobníkový ohřívač. Čím menší, tím dřív se dohřeje odčerpaná teplá voda, ale je možný menší okamžitý odběr, protože elektrický příkon je u obou verzí téměř stejný. Průtokový přímoohřevný je jen složité a poruchové "bryndátko" teplé vody, vhodné tam, kde není ani na malý zásobník místo.

Už se to tu řešilo, pohledejte. Já i příbuzný jsme zvažovali to samé a po získání info. jsme se nezávisle na sobě rozhodli pro průtokový. Mám Clage 6,5 kw pod dřez. Nemá cenu kupovat 2,5 kw a podobné, vodu to nestíhá ohřát. Praktické zkušenosti : V zimě jsem vodu trochu přiškrtil, aby tekla teplá, v létě je fakt vařící. Jsem plně spokojen, původně jsem vodu ohříval plynem a při mytí nádobí při neustálém zap. a vyp. tekla pořád studená.

Pokud máš k dispozici třífázový přívod 400V, tak je to jak dělaný na průtokáč, můžeš si dovolit větší výkon. Při jednofázovým přívodu a samostatným jištěním 16A tam připojíš ohřívač zhruba 3,8kW, což ti teplou udělá, ale pro opravdu horkou se musíš spokojit s menším průtokem.
U zásobníkovej ohřívač má dva negativní faktory - musíš udržovat vodu z zásobníku nad 60°C, aby se ti tam nemnožila legionella, což znamená dorovnávání energetických ztrát (průtokáč ohřívá jen tehdy, když vodu spotřebováváš). Druhý negativum je prostorová náročnost, musíš mít dostatek prostoru k namontování.

Ze značek třeba Ariston.

Praxí je ověřeno, že průtokový ohřívač je úspornější, než zásobníkový. Na mytí nádobí je třeba zásobník 10l a čeká se vždy na dořátí vody, což zdržuje. Aby průtokáč fungoval i v zimě je potřeba zvolit výkon od 5,5kW (ideální 6,5 - 7,5 kW) výše a na 400V, aby se nemusel posilovat hlavní jistič.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru