Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava sklolaminátové nádrže

Zjistit na štitku, od dodáku apod jaký materiál epoxid, polyester.
Ideílní mít kámoše vodáky, co lepil laminátky :-)

Prasklinu - očistit podél praskliny cca 5-10cm přesahy, zdrznit hrubým šmirglkem, nebo plátkem na železo - poskládaným jako harmonika aby zuby plátku dělaly škrábance - nesmí zustat hladká plocha na laminátu - tímto zdrsněním se potrhají vlákna skelné výztuže a nová záplata bude lépe držet.

odmastit - nejlépe aceton - částečně naleptá sklolaminát - důkladně vyvětra a nechat odpařit - hlavně jeli prasklina hluboká- prasklinu klidně i proškrábat do hloubky cca 1-3mm dle zpuchření materílu (u nádrže bude asi minimální) Co nedrží musí pryč (jako u rzi)

Připravit si záplaty - obdélníčky, čtverce, pár delších pruhů a nakonec větší pruhy, možno i jemnější látka. nebojte se použít hrubou 100g/m2 (myslím že to je cca 2mm proužky) standartně v laminá. soupravě.

připravte si vymyté kelímky od yogurtu, stejné velikosti a rozdělávejte stejné množství a jen měnte množství aktivátoru- dá se pak trefit slušně doba tvrdnutí. připravit sadu štetců a dřívek n amíchání. ideálně plocha stolek, židle, hodně novina jako ubrus.

Polyester - pruhledná tekutina, modrava, zelena + par kapek aktivátoru - plast injekční strikačkou, pipetou do polyesteru (to dávat stejné množství jinak vám ujede ruka a bud zatvrdne rychle všecno nebo ne). po smíchání míchat dřívkem, začne pruhlednet -> aplikovat štetcem na zdrsněnou plochu. pak přikládat záplaty -
1.vrstva vedle sebe, slabé překrytí - štetcem tupovat do naneseného gelu aby se tkanina prosytila a ztmavla a zpruhlednela, další záplaty pres spoje atak dál. štetcem namáčet v polyesteru a tupovat. zezačatku tekute, pak gelovatí - to už nenatírat - jakmyle začněš gumovatět náter odložit kelímek a rozdělat další. (gel dokud lze natrít . lze rozetřít na laminát - ale už není pevný.nepřilepuje se- ale pak ztvrne - ale tjaninu už neprosytí.

dělejte po 10-15min, po kouskách.
poprvé si vyzkoučet dávku kdy a jk tvrdne - mícháním a teplotou více urychlujete.


Epoxid bývá 3 složkový - horší trefa namíchat, ale dělají i dvou složkové.

Kilovka polyesteru asi 300kč, tkanina nevím,
tkaninu na prkne, desce řezat řezákem, nůžkami to jde , ale huře - hodně tupý nože a nůžky - je to sklo.

natírat menší plochy, co se pokryje záplatami, pokud bude plocha natrena pryskyricí a nebude záplata, než se namýchá další várka, nastríhají záplaty, tak zatvrne a sklovatí - bude hladká - nesmí se lepit záplata - po čase by odloupla - vždy záplatu na mokré a mokré vždy na zdrsněné.


Hluboké rýhy, důlky - bokem si z nařezaných skelných záplat odrtrhat samotná vlákny - klidně v ruce zoztřžepit - v kelímku samostatně prosytit s trochou pryskyřice a šttcem, rukou prstem napatlat do praskliny, rýhy, důlku - vejde se toho hodně. čím kratší kousky, tím lepší. Občas se dává buničina - místko tkaniny sklených vláckem se jedná o netkanou směs - mišmaš - ale není tak běžná.
tyto hluboké rýhy se dělají první, po zatvrdnutí cca 0,5hod se pokračuje dál - dokavat vlhké lze pokračovat .

Pryskyřice po zatvrnutí dělá hldký povrch .- když se hodně natírá a moc nestékaá - záplaty pokud nejsou uhlaseny (muze se priložit igelit apod) tak veškeré vlákbna, otřepy co zustanou nad povrchem, ztvrdnou a hrozí pak zranění, riznutí - po zatvrdnutí po nekolika hodinach s evetsinou povrch zbrousí jemneji, aby se zbavilootrepu.


Podívat se na webech na starší návody jak lepit laminátky, budou asi lépe sestaveny návody.
jinak učemný z nebe nespad, atoto je relativně lehké, al ezkušenější Vám ušetří čas a peníze za materiál :-)

zdravím

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny