Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhlá vlkost ve sklepě

Dobrý den,
náhle se nám objevila na dlažbě a stěnách sklepa vlhkost, za celou dobu co v domě bydlíme jsem podobné problémy neměli. Za domem je nepoužívaná jímka, ta byla překryta panely a zasypána tenkou vrstvou hlíny, kde ale moc nechtěla růst tráva. I usnesli se obyvatelé domu, že na panelech udělají pořádný hrb, kde už tráva poroste. Od té doby se ve sklepech sráží vlhkost, jeto asi tak týden.
Já si myslím, že voda v jímce se mohla odpařovat přes tenkou vrstvu hlíny, ale po navýšení už to nejde, takže se tlačí odtokovým kanálem zpátky do sklepa kde kondenzuje. Je to podle vás pravděpodobné? A bude stačit kus panelu očistit a udělat nějaký kanál, kudy bude vlhkost utíkat?
Za názory děkuji předem :-)

Ještě doplním, že teplota ve sklepech je kolem 16°C a podlaha se začíná zvedat, protože už nemůžu zavřít ani dveře.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím, že je to normální jev. Vysoké teploty a s tím spojená velká relativní vlhkost vzduchu, způso…
Zerozero 23.06.2013 17:45
Zerozero
To me taky napadlo, ale z toho jak se mi zvedla podlaha usuzuji, ze se vlhkost tlaci zespoda od jimk…
jerzy 23.06.2013 19:20
jerzy
První věc, septik se měl odčerpat/vyvézt. Pak zasypat. Pokud nevyvážíte, chtělo by to zajistit příst… poslední
Parapet 25.06.2013 08:27
Parapet

Myslím, že je to normální jev. Vysoké teploty a s tím spojená velká relativní vlhkost vzduchu, způsobí mohutnou kondenzaci. Chladné minulé období a potom prudký nárůst teploty jak bylo v minulých dnech, je k tomu mimořádným předpokladem. Po čase se situace ustálí, pokud se nebudou opakovat opět takové extrémy.

První věc, septik se měl odčerpat/vyvézt. Pak zasypat. Pokud nevyvážíte, chtělo by to zajistit přístup vzduchu a postupem času by to vyschlo. Neváhal bych a vyvezl. Pokud si myslíte, že je to zdroj problémů, je třeba ho odstarnit a ne draze záplatovat v okolí a lámat si hlavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru