Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mechanický barometr - nastavení? (dva šroubky vzadu)

Trochu problém u klasických barometrů je, že jsou konstruovány na měření skutečného tlaku. Tedy neukazují hodnotu, přepočtenou na hladinu moře. Tedy v určité nadmořské výšce například ukážou 800 hPa a hydrometeorologický ústav hlásí 1000 hPa.
Hodnota přepočtená na hladinu moře se udává pro sjednocení a představu o tlaku, bez vlivu výšky. Některé digitální barometry mají program na přepočet naměřeného tlaku na tlak na hladině moře. U těchto barometrů je třeba zadat nadmořskou výšku a barometr hodnotu přepočítává a ukazuje v hodnotě na hladině moře.
Kasický barometr výpočty provádět neumí, proto měří ve skutečné hodnotě. Pokud chceme aby se údaj shodoval s údaji HMÚ, tak je jediná možnost, nastavit barometr podle hlášení pro dané místo, například při tlaku 1000hPa. Potom bude barometr ukazovat přibližně správně. Ale musíme se smířit s tím, že čím více se bude tlak lišit od prvně nastavené hodnoty (1000hPa), tím více se bude rozcházet. Je to tím, že stupnice má průběh pro absolutní hodnotu a liší se od průběhu přepočtené hodnoty. Ale úchylka není tak velká, pro zhodnocení vývoje to stačí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny