Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zprovozneni zaplavene lednice

Mam v tuhle chvili cca 80 cm ve vode ponorenou lednici Indesit. Az opadne voda, rad bych ji zase zprovoznil. Jasne ze bych to asi mel nechat odbornikovi, nicmene mam takove tuseni, ze odbornici budou mit ted prace az nad hlavu, protoze zrejme nebudu sam a tak nejak laicky si myslim, ze by to snad nemuselo byt tak slozite, kdyz nehledam zadnou zavadu, ale jen to chci vysusit a nahodit. Pred par lety spadnul jednomu znamemu mobil do zumpy, kde byl par hodin nez ho vylovil a pak jsme ho rozebrali, umyli, vysusili a normalne naskocil, takze pocitam ze s lednici to bude podobne. Poradi tedy nekdo, co bych mel urcite udelat (rozmontovat, vycistit), co naopak ani nahodou nerozebirat, na co si dat pozor atd?
Diky

Předmět Autor Datum
no tak zkusíme: otevčít připojovací krabičku přívodního kabelua vysušit. Pokud nebyl termostat pod v…
paul 05.06.2013 19:31
paul
Obávám se, že termostat bude to nejméně vodou napadené. Horší je voda ve vinutí motoru a případně na…
Filuta 06.06.2013 00:29
Filuta
neboj, do vinuti motoru se voda nedostane, leda by proreznul plast kompresoru :)
pepik 06.06.2013 06:10
pepik
Ale kolego! Copak v ledničce není hermetický chladící systém, jehož součástí je i elektromotor? Ano,…
mirektatra 06.06.2013 09:57
mirektatra
no, to je odpoved na jakou cekam - neco takovyho pozitivniho se vzdycky hodi! a jak se prosim pekne…
filuna 06.06.2013 10:09
filuna
na měření izolačního odporu je speciální měřá a mají ho elektroodborníci..
paul 06.06.2013 11:56
paul
a jsem zase tam kde jsem - u odborniku, chjo...
filuna 06.06.2013 13:20
filuna
chceš-li to opravdu odborně, není zbytí...k měření izolačního odporu se používá Megmet, nebo dnes el…
paul 06.06.2013 13:42
paul
:-) jo, tuhle stranku jsem taky ted nasel. no, ja to nechci odborne, chci jenom aby to chladilo ;-)
filuna 06.06.2013 14:23
filuna
mimochode, co ten "rozbehovy kondenzator" - to je taky v te hermeticky uzavrene casti? a nebo to fak…
filuna 06.06.2013 10:12
filuna
chlapce! samotny kompresor, vcetne elektromotoru je ulozen v tom hermeticky uzavrenem plechovem vaji…
pepik 06.06.2013 11:28
pepik
Po elektrické stránce to asi vyřešíš, ale co po hygienické? Sračka z povodní se dostala do izolace v…
L-Core 06.06.2013 07:44
L-Core
Nejdříve bych lednici dal ven a celou vystříkal hadicí vodou. Potom dal do vody Savo a celou lednici…
Zerozero 07.06.2013 00:47
Zerozero
fakt velikosahle diky za tak obsirnou odpoved - presne jakou jsem potreboval. multimetr mam, tak zme…
filuna 07.06.2013 21:32
filuna
Takze lednici jsem vevnitr vystrikal wapkou, kolem toho cerpadla taky, pak to nechal poradne vysluni… poslední
filuna 18.06.2013 08:30
filuna
tak jsem to otocil, a rozebral a je to presne jaks psal. motorkompresor je uzavreny, na nem byla pri…
filuna 11.06.2013 11:37
filuna
jo ta ktabička obsahuje bimetal proti přehřátí spuštěcího relé a i relé ..
paul 11.06.2013 19:30
paul

no tak zkusíme: otevčít připojovací krabičku přívodního kabelua vysušit. Pokud nebyl termostat pod vodou tak je to zhruba vše. Akorát by to chtělo změřit izolační odpor, ale to nezvládneš. No a pakto nechat tak 2 dny běžet někde venku, kde to může případně shořet. Alebez řádné kontroly si koleduješ o prlser. Rozhodnutí, jestli pozvat odborníka nebo ne, je tvůj problém!!!

Ale kolego! Copak v ledničce není hermetický chladící systém, jehož součástí je i elektromotor?
Ano, všechny kryty el. komponentů rozebrat, čistou vodou vypláchnout případné bláto a jiné nečistoty, vyfoukat stlačeným vzduchem (opatrně) a celé to vysušit na sluníčku a wětru. Potom změřit izolační odpor a hurá do toho: Pivo ze sedmého schodu zpět do ledničky ... :-)

chlapce! samotny kompresor, vcetne elektromotoru je ulozen v tom hermeticky uzavrenem plechovem vajicku v olejove lazni, privod proudu je prez pruchodky, muzes mi prozradit, jak a kudy by se voda do vinuti motoru dostala? jeste se musis hodne ucit a navstivit vice skoleni!

Nejdříve bych lednici dal ven a celou vystříkal hadicí vodou. Potom dal do vody Savo a celou lednici vymyl. Vodu se savem bych dal do ručního postřikovače a vystříkal všechny místa, kde se to nedá dobře umýt, jako záhyby těsnění a podobně. Potom ještě ostříkat pitnou vodou, k odstranění zbytkú sava.
Potom zkontroloval termostat, jestli v něm není bláto, pokud ano, vymýt čistou vodou. Motorkompresor je hermeticky uzavřený, voda se do něj nedostane. Je u něj ale rozběhové relé a tepelná ochrana. Zpravidla je to vmontováno do přípojné skříňky na kompresoru.
Je to taková cívka s kontakty. Ochrana je krabička s bimetalem. Po oddělání víčka svorkovnice to je uvnitř. Celé je to možné odpojit od kompresoru, je to připojeno tříkolíkovým konektorem. Potom připojit tak jak to bylo. Vypláchnout čistou vodou. ve vodě rozběhovým relátkem hrkat, aby se vyplavily nečistoty. Po vymytí, po zahrkání relátkem ve směru jádra cívky musí být znatelný pohyb kotvy. Žádný rozběhový kondenzátor tam není. Můžou tam být nějaké odrušovací kondenzátory, ale voda jim nevadí. Vymýt přívodní svorkovnici kabelu.
Potom nechat všechno vyschnout. Po vyschnutí vše smontovat. Měření izolace by bylo vhodné, ale vzhledem k tomu že tam není celkem nic, co by voda trvaleji poškodila, tak bych ho vynechal. Jen kdyby byl k dispozici alespoň jakýkoliv multimetr, tak změřit odpor mezi fází a kostrou, rozsahem Mohm, nebo alespoň Kohm. Mělo by být alespoň 250 kohm a více, nejlépe když neukáže nic. Ale věřím tomu, že po vyschnutí to bude OK.
Potom připojit k síti. Lednice musí rozběhnout a běžet do vypnutí termostatu. Pokud by se stalo, že se motor neroztočí a jen vrčí, nebo se roztočí a po chvíli vypne, znamená to, že nefunguje správně rozběhové relé. V tom případě zopakovat čištění relé. Není předpoklad, že bude relé trvale poškozené, pravděpodobně může váznout vlivem nečistot.
Předpokládám, že jde o ledníčku s klasickým zapojením, bez elektroniky. Pokud by to bylo s nějakou elektronikou, i tak by to nemusel být problém, pokud by byla elektronika zasažena opět omýt a nechat dobře uschnout.
To by asi bylo všechno co se dá udělat. Lidé často po povodních vyhazují věci, které jde celkem snadno zachránit. Lednice k nim patří určitě.

fakt velikosahle diky za tak obsirnou odpoved - presne jakou jsem potreboval. multimetr mam, tak zmerim alespon to co se da. prave, ze se mi nechce vsechno vyhazovat. my mame vodu v baraku co 3-4 roky, vetsinou ale mensi, tak do tech 60 cisel, coz je pohoda, ted to ale bohuzel bylo skoro o metr vic. nase stara lednice se parkrat taky koupala, ale to tehdy nejak resil deda. kazopadne tam porad byla, takze vim ze vyhazovat ji neni nutny. tuhle mame od povodne 2002 a tohle je jeji teprve prvni cachtacka, tak at si jeste uzije, ne. takze jeste jednou VELIKY DIK!

tak jsem to otocil, a rozebral a je to presne jaks psal. motorkompresor je uzavreny, na nem byla pridelana mala plastova krabicka.Nic jinyho se nenamocilo, termostat je mozna nekde nahore (nebo proste nekam nahoru do "sucha" vede kabel z ty krabicky. viz foto. vymontoval jsem ji, rozebral, jsou v ni dva plisky ke kterym jsou pripojeny vsechny ty kabely a uvnitr je jedna jedina soucastka (bohuzel nemam fotku, kdyztak pridam pozdejc) - je to takova vec velikosti tak petikoruny, tlusta cca 5 mm, z obou stran je pripojeno po 2 kabelech, rozebiratelne mi to teda ale neprijde - je to to, co by melo obsahovat nejake rele a tak? Nic jineho se podle mne nenamocilo, takze kdyz to vysusim tak by to asi melo zase frcet ne? To fakt nechapu, proc nekdo kvuliva takovy blbosti vyhodi celou lednici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru