Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Princip mechanického magnetického analyzátoru plynu

Dobrý den,

přicházím možná s podivným dotazem a nevím jestli se mezi vámi najde nějaký znalec, ale zkusím dotaz položit na své oblíbené poradně. Jde mi o to, jaký je princip tzv mechanickomagnetického analyzátoru plynu. Na přednášce byl uveden obrázek a trochu popis, ale jaksi z něj nechápu co se tam provádí. Obrázek analyzátoru dávám jako přílohu.

Uvedená informace: měří mechanický účinek na dvojici tělísek (pár kuliček propojených zrcátkem v poli permanentního magnetu).

Má doměnka: Vháním tam analyzovaný plyn (zezadu viz obrázek), ten nějakým způsobem ovlivní pozici kuličky která se pohne,nebo vytvoří jiný mechanický pohyb, který je snímán zřejmě na zrcátku a nějak vyhodnocován. Nicméně jak poznám o jaký plyn jde - z hustoty plynu? Kdy O2 vychýlý kuličku o něco více/méně než třeba NO2? Tohle mi uniká jak to funguje, tak kdyby se s tím někdo setkal a poradil, bych byl velmi vděčen. Snažil jsem se tento přístroj najít na internetu, bohužel je to asi příliš subjektivní věc. Ještě mi napadlo, má se využívat paramagnetických vlasnosti analyz- plynu (O2, NO2, ClO2,...) a jestli to nemuže mít nejaky vliv nebo kooperaci s tím magnetickým polem perm. magnetu.

Díky

Předmět Autor Datum
To bude možná tenhle patent. V praxi jsem se s tím nesetkal a ani netuším, zda to významní výrobci (…
karel 20.05.2013 15:49
karel
Tyjo, moc děkuji, skutečně v tom textu jsem i našel pěkný popis jak to funguje, samozřejmě jinak než… poslední
exiton 20.05.2013 17:22
exiton

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru