Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nový kotel-má smysl výkonnější?

Zdravím,v dohledné době bychom chtěli vyměnit plynový kotel.Stávající menšího výkonu po sepnutí pracoval cca 15 až 17 min na plný výkon /do dosažení teploty 60st/,poté snížil výkon a udržoval 60st,dokud regulátor nevypnul.Byl mi doporučen výkonnější model téže řady.V čem,pokud vůbec by mohl ten výkonnější menší spotřebu plynu?Nemohl by nakonec spotřebovat více?Děkuji.

Předmět Autor Datum
Výkonnější kotel má samozřejmě větší spotřebu než stejný kotel nižšího výkonu, je to zákon o zachová…
Filuta 19.05.2013 01:39
Filuta
Jistě,to zní logicky.Mě bylo ovšem topenářem řečeno,že ten výkonnější dosáhne tšch 60st dříve než mn…
wlk 19.05.2013 07:04
wlk
Nějakou dobu trvá, než kotel při přepnutí z udržovacího režimu do provozního, dosáhne parametrů, kdy…
mirektatra 19.05.2013 08:25
mirektatra
Provedu tedy hrubý nástřel pro případ Prothermu Panther.Ten stávající má rozmezí výkonu 3.4-12.4kW/j… poslední
wlk 19.05.2013 10:29
wlk

Výkonnější kotel má samozřejmě větší spotřebu než stejný kotel nižšího výkonu, je to zákon o zachování energie. Z ničeho se víc výkonu neudělá. Vyšší výkon s nižší spotřebou je možný u modernější technologie (třeba kondenzační) než bul stávající - pokrok jde stále vpřed. Vyšší výkon dáváme když je nám zima, když to prostě kotel nevytopí. Pakli máš doma teploučko (i v největších mrazech!) a netoužíš po mocnějším hicu, není důvod pro větší výkon.

Jistě,to zní logicky.Mě bylo ovšem topenářem řečeno,že ten výkonnější dosáhne tšch 60st dříve než mnou uváděných 15-17 min a může se tedy dříve přepnout do toho udržovacího výkonu,což se má kladně projevit na spotřebš.Nejsem z toho vůbec moudrý a zajímalo by mne,jak dlouhý by měl být normální čas běhu kotle na plný výkon.

Nějakou dobu trvá, než kotel při přepnutí z udržovacího režimu do provozního, dosáhne parametrů, kdy má nejlepší účinnost. U tepelných čerpadel se udává optimální počet sepnutí nejvýše 5 za hodinu, ale jak je to u kterých plynových kotlů, to nevím. Dalším hlediskem je doba odezvy topné soustavy na regulační změny - tedy za jak dlouho a jak dramaticky se změna teploty na výstupu z kotle objeví na vracečce z topení. Výkon všech radiátorů - jejich schopnost předat teplo z vody do vzduchu - musí také korespondovat s výkonem kotle.

Provedu tedy hrubý nástřel pro případ Prothermu Panther.Ten stávající má rozmezí výkonu 3.4-12.4kW/je to starší model,takže to může být lehce odlišné/,výkonnější má 8.4-24.6.Ten slabší by měl stačit,ovšem jen s nevelkou výkonovou rezervou.Mohu však předpokládat,že ten silnější na nižším výkonu než zde těch 8.4 jet neumí a tudíž vypne a po čase zase sepne na výkon vyšší.Mám tedy co zjišťovat a vymýšlet,který bude úspornější.Neví někdo více?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru