Předmět Autor Datum
sused nato používa savo :o)
Daxter 17.05.2013 18:34
Daxter
Nevyžere to vápno i barvu? Potřebuji to na obkladové cihličky, které jsou červené a mají hrubou stru…
barta 18.05.2013 08:03
barta
Jestli dobře chápu dotaz, tak se jedná o obklad, na kterém se vyskytl výkvět. Nejedná se o zakrytí n…
Zerozero 18.05.2013 10:20
Zerozero
Děkuji za rady. Jsou to cihličky na fasádu baráku, takže potřebuji odstranit vzniklý výkvět a nejlép…
barta 18.05.2013 10:42
barta
Pro začátek to zkus kartáčem a vodou s přídavkem octa. Nic tím nezkazíš a uvidíme jak dál.
Zerozero 18.05.2013 11:51
Zerozero
Tak jsem na čištění koupil přípravek soudal (1l kolem 100kč), zkoušením přišel na ředění 1:2 a 20 ko… poslední
barta 10.07.2013 20:41
barta

Jestli dobře chápu dotaz, tak se jedná o obklad, na kterém se vyskytl výkvět. Nejedná se o zakrytí nebo zamezení dalšího, jedná se jen o odstranění. Savo bych nedoporučoval, pokud jsou cihličky alespoň trochu nasákavé, což asi ano, jinak by výkvět nevznikl, tak savo nasákne dovnitř. Po rozkladu z něj vznikne sůl, která podpoří navlhavost. Navíc účinnost je sporná, výkvět je zásaditý, savo také, takže k nějakému intenzivnímu rozpouštění nedojde. Také má savo intenzivní odbarvovací schopnost.
Pokud nelze výkvět odstranit mechanicky, třeba tvrdým kartáčem, zkusil bych s opatrností kyselinu. Třeba ocet, nebo kyselinu citronovou.
Lze předpokládat, že kyselina může reagovat s materiálem obkladu. Proto je třeba kyselinu naředit na co nejmenší koncentraci, jen tak, aby to ještě fungovalo. Pokud se výkvět nerozpouští, teprve koncentraci zvýšit. Vyzkoušet na malé, pokud možno málo viditelné ploše.
Další možnost je použít některý z vyráběných prostředků do koupelny na odstranění vodního kamene z povrchů. T tady je potřeba zvýšené opatrnosti, keramické obklady jsou dost citlivé. Začít raději ředěným přípravkem. Po očištění dobře omýt vodou s přídavkem třeba prášku na praní, čímž se zneutralizují zbytky kyseliny. Pro "nahezkání" povrchu by snad bylo možno použít nějaký leštící přípravek na nábytek, třeba Diava (jestli se ještě vyrábí). Po nanesení co nejlépe zase vytřít do sucha. Ale to je jen tip, neznám povrch, nemůžu doporučovat s jistotou.
Ta Diava (neznám přímo složení), je takový jemný olejíček, který po vytření povrchu zanechá jen nepatrný film. Mohla by tedy vytvořit konzervaci povrchu a snad i zamezit novému výkvětu.
Voskové přípravky nedoporučuji. I když okamžitý výsledek je pěkný, potom zoxidují zešednou a jdou blbě dolů.
Teď ještě čtu "mají hrubou strukturu" Tedy při nanášení čehokoliv na zvýraznění barvy a sytosti, (diava nafta olej cokoliv), je nutno dbát velké opatrnosti. Hrubý povrch nelze snadno vytřít, tím se může stát, že nerovnoměrným nanesením vzniknou fleky, kterých se jen těžko zbavíme.

Děkuji za rady. Jsou to cihličky na fasádu baráku, takže potřebuji odstranit vzniklý výkvět a nejlépe, aby další už nevznikal. Povrch cihliček je štípaný, takže hrubost je celkem velká. Kartáčkem jsem to zkoušel, výsledkem bylo, že se skvrna roztáhla po celé ploše.

Tak jsem na čištění koupil přípravek soudal (1l kolem 100kč), zkoušením přišel na ředění 1:2 a 20 kousků zkusil vyčistit. Postup následující : cihličku namočit, aby byla komplet nasáklá, poté potřít pomocí štětečku roztokem a za pár vteřin opět namočit, aby se roztok smyl. Výsledek super, cihličky bez fleků, krásně červené. Akorát, že jich takto musím udělat cca 1200ks :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru