Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Motorek na radiátor topení.

Máme doma etážové topení ovládané prostorovým radiátorem z jedné místnosti. Na radiátorech jsou ventily ovládané ručně otáčením v úhlu 90°. Uvažuji, že vyzkouším, zda by nebylo dobré regulovat vytápění aspoň v některých místnostech extra. Zatím nechci kvůli zkouškám topení vypouštět, abych namontoval ventily regulační. Tak hledám nějaký pohon co by dokázal kroutit tím ventilem. Něco je třeba tady:
http://www.komextherm.cz/view_catalogue.php?cat_id =41
ale zdá se mi to na pokusy moc drahé.
Nevíte někdo, co by se tam hodilo, aby to dokázalo tím ventilem kroutit, tj. motor s převodovkou a zastavováním v krajních polohách. Napadlo mne, jestli by se nedal použít nějaký motorek z auta na vrakovišti, třeba na naklápění reflektorů nebo tak něco.

Předmět Autor Datum
- Tyhle ventily vyžadují dost velkou mechanickou sílu. Používají se synchronní elektromotorky s přev… poslední
mirektatra 16.05.2013 14:20
mirektatra

- Tyhle ventily vyžadují dost velkou mechanickou sílu. Používají se synchronní elektromotorky s převodem do velmi pomala - elektropohony ventilů.
- Mechanicky je to dost složitý a citlivý zařízení a já bych do toho nešel. Nejdřív bych komplexně řešil regulaci celého systému, protože nejnáročnější bude vypořádat se s "ručně" ovládaným zdrojem. U malých objektů, kde dochází k vzájemném silném ovlivňování jednotlivých regulovaných celků (místností), se vyplatí regulovat pouze celek - třeba ekvithermní regulací, ale předpokládá to nějakou vazbu automatické regulace jak na zdroj, tak na regulované veličiny a cílové hodnoty. Nejdřív papír a tužka - vymyslet regulační pochod, potom zhotovení.
- Jednodušší je použití termohlavic, nebo i elektrických termoregulačních hlavic ve spojitosti s regulátorem. Pouhý termostat k tomu ale nestačí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru