Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno redukce kabelu

U studny mám čerpadlo na 380 V.Kabel je zakopán v zemi.Čerpadlo budu muset dát nové.Všechny čerpadla se dělají na 220 V.Dá se to nějak zredukovat? Udělá to nějaký elektrikář nebo budu muset kopat výkop pro nový kabel na 220 V.
Ale spíš čerpadlo zkusím ještě přetěsnit.Normálně šlape,jen prostě nevytáhne vodu.Je dolita celá trubka do studny+čerpadlo,ale ne až po vrch.Nejde to.Liju a liju (přitom vidím že voda je už v čerpadle).Nevím kama to utíká že čerpadlo nejde dolít až po vrch.

Předmět Autor Datum
Pokud jsou v kabelu alespoň čtyři dráty, je to 3x220/380 (po novu 3x230/400V). Takže kabel měnit net…
jirka44 16.04.2013 10:25
jirka44
1) ...Kabel lze použít, jen se musí na obou koncích barevně přeznačit a použít 1f jištění. Použít z… poslední
mirektatra 16.04.2013 13:30
mirektatra

1) ...Kabel lze použít, jen se musí na obou koncích barevně přeznačit a použít 1f jištění. Použít z 3f jističe pouze jeden pól je nepřípustné a nakonec i nesprávně fungující.
2) - Proč to čerpadlo nejde zalít? Jestli jsem to správně pochopil, tak čerpadlo je v hloubce ve studni, lijete to přímo do svislé trubky k čerpadlu, tedy výtlakem. Tam tedy nemůže být vzduch. Zavodnit se ale musí hlavně sání, na výtlaku je to spíš na obtíž, protože se špatně zalitým sáním má čerpadlo menší výtlak a Vy jej ještě ztížíte vodním sloupcem v plné trubce výtlaku. Pokud těsní sací strana čerpadla - tedy sací koš a sací potrubí, mělo by to do výtlaku vyčerpat. V takovém případě se ale zalití sací strany přes výtlak čerpadla často nepodaří. Pokud se voda ztrácí, potom sací strana netěsní, voda napouštěná do výtlaku nestačí přes kanálky v čerpadle protéci do sání a odvzdušnit je (vzduch ze sání nemá kudy odejít a vodu tam nepustí).
- Je potřeba zalít přímo sání čerpadla. S jeho výměnou bych nespěchal a dal mu ještě šanci :?:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru