Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stejnosměrny proud a proudová ochrana

Zdravím.
Podařilo se mi ukořistit 8 fotovoltaických panelu.
Po spojeni do série mam 230 v a kolem 1800 W stejnosměrných.
Do boileru jsem navařil jímku a použil spirálu do bojleru DRAŽICE.
detail.php

Fungovat to funguje docela úspěšně, ale jak zabezpečit, aby se proud nedostal nechtěně, třeba po zrezivění jímky na kostru.

Je nějaká proudová ochrana na stejnosměrný proud.

Dražice vyrábějí také boilery na stejnosměrný proud, takže to musí byt nějak jištěné proti brobiti.
http://www.dzd.cz/index.php/cs/ohrivace-vody-bojle ry/fotovoltaicke-ohrivace-vody

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nebudu řešit dvoupólový dotyk, při strčení dvou prstů do zásuvky nepomůže žádná ochrana. V tomto pří… poslední
Zerozero 19.04.2013 01:57
Zerozero

Nebudu řešit dvoupólový dotyk, při strčení dvou prstů do zásuvky nepomůže žádná ochrana.
V tomto případě bych to řešil jako izolovanou soustavu. Lze předpokládat že všechny pracovní vodiče budou mít řádnou pracovní izolaci. V případě poruchy kdy se například poruší izolace jednoho pólu, tak se nic nestane, i když se dostane napětí jednoho pólu na kostru a následně se kostry někdo dotkne. To proto, že druhý pól není uzemněn, takže proti zemi neprochází proud.
( U izolovaných soustav VN se poruchové spojení se zemí jedné fáze nepovažuje za důvod okamžitého odpojení. Soustava může pracovat až do plánované opravy. Porušení izolace indikují tzv. hlídače izolace).
Dokonce nedojde k úrazu ani při svévolném dotyku jednoho živého pólu. K úrazu by však došlo při svévolném dotyku jednoho živého pólu, kdyby byl již druhý v poruše. (ale k tomu by došlo pouze úmyslně, což se nepředpokládá).
Uzemnění kostry ohřívače by bylo vhodné z hlediska pospojení a případně uvedení okolí na stejný potenciál.
Případné jednopólové zavlečení DC napětí do nulovací soustavy nic nezpůsobí, opět není protipól. Proudovým chráničům je to jedno, ochranný vodič jimi neprochází. Taktéž potrubí a podobně.
Co se týče pojistek, tak snad jen jako ochrana samotných panelů před nadproudem. Jako ochrana proti dotyku by jejich funkce byla problematická. FV panely nejsou tak tvrdým zdrojem (slunce za mraky), aby došlo spolehlivě k vybavení.
Spínání DC 230V: Pozor, běžné stykače jsou na AC, při zapojení na DC shoří. Také spínat výkon cca 2kW při napětí 230V DC, běžný stykač nezvládne, bude natahovat oblouk a dlouho nevydrží. Stykač musí mít konstrukci na DC.
Co se týče nebezpečnosti DC napětí, je třeba si uvědomit že ještě napětí 120V DC, se považuje za dovolené dotykové napětí (nikoli bezpečné, jiný pojem). Při těchto hodnotách napětí je mnohem bezpečnější než AC, protože nevyvolává svalové křeče. Nebezpečná elektrolýza krve a podobně, nastává při mnohem vyšších hodnotách napětí a delším dotyku.
Tedy například při dotyku 230V DC člověk ucítí pálení v místě kontaktu a sám se uvolní, protože svalová křeč nenastane. Krátká doba dotyku nevyvolá závažné následky. Proto dotyk s napětím 230 V DC, není ani zdaleka tak nebezpečný jako AC. (což tedy nedoporučuju svévolně zkoušet, ale jako "správný" elektrikář jsem to vyzkoušel, není to nic hrozného :-))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru