Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu pro digestoř

Zdravím! Mám výše uvedený regulátor z Tipa EU (stavebnice) a již cca 5 let s ním úspěšně snižuji otáčky ventilátoru pro odtah vzduchu z koupelny a WC.
Neregulovaný ventilátor má totiž takový výkon, že mám strach, aby mně to nevysálo taky :-) a v bytě se po pár minutách citelně ochladí.
Jedná se o ventilátor Rück RK 125 s asynchronním jednofázovým motorem,podobný model jako je tento: http://www.elektro-paloucek.cz/ventilatory/ventila tory-do-potrubi/ventilatory-vk/ventilator-do-potru bi-vk-125. Ač jsem se dozvěděl, že na regulaci asynchronních motorů se triaková regulace nedoporučuje a že při tom vznikají parazitní pisklavé zvuky, naprosto bez problémů tento ventilátor reguluji v pásmu cca 10-100% otáček (ta spodní hranice odhadem). Nic nepiští, pouze na nejnižší otáčky motor mírně bzučí. Motor ani regulátor se v žádném pásmu otáček nepřehřívá, nepozoruji ani žádné jiné problémy. Jak sem uvedl na začátku, toto řešení provozuji již pět let. K ventilátoru jsem se dostal zdarma, regulátor mně tehdy vyšel na cca 150Kč + hodinu pájení a umístění do vhodné krabičky.
Jinak máš pravdu, k regulaci asynchronních motorů se používají buď autotransformátory, nebo frekvenční měniče, ale to jsme cenově někde úplně jinde.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny