Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu pro digestoř

Digestoře busí splňovat řadu bezpečnostních předpisů a požadavků, jedním z nich je požární bezpečnost. Komutátorový motor není jiskrově bezpečný, proto nepoužitelný. Neviděl jsem zatím digestoř s takovým motorem - uvědomte si, že je nad plynovým sporákem, nebo, že odsává aerosoly s obsahem teplého oleje (:!:).
Řídit otáčky asynchronního motoru lze změnou frekvence (frekvenčním měničem), ale je to drahé. U ventilátoru lze za jistých podmínek částečně snížit otáčky snížením napětí, ale pouze v malém rozsahu. V praxi mám odzkoušeno, že to funguje o cca 15-20% od jmenovitých otáček a je třeba spolehlivě ohlídat, aby nebyl překročen jmenovitý proud.
Postup:
1) změřte PŘESNĚ! proud 1fázového elektromotoru ventilátoru v běžném provozu - nemělby převýšit jmenovitý proud
2) do série s elektromotorem (ne pouze s rozběhovým kondenzátorem!) vřaďte do přívodu kondenzátor o takové kapacitě, aby se otáčky snížily asi o 10% a změřte proud - nesmí být vyšší než jmenovitý a než proud naměřený v bodě 1 :!: KONDEZÁTOR musí být na napětí min. 250V :!:
3) pokud je proud vpořádku, vypněte a po úplném zastavení znovu zapněte motor - pokud se bezpečně rozeběhne a proud nepřekročí proud (bod 1), je možné pokračovat snížením kapacity ve snižování otáček ... Rozběh by neměl být delší, než dvojnásobek v bodě 1.

Vtip je v tom, že asynchronní motor (v podstatě transformátor se sekundárem ve zkratu) při nižším napětí má i menší výkon. Protože se zmenšením výkonu se zvětší "skluz" a tím sníží otáčky, sníží se i výkon odebíraný z hřídele motoru.Při malém snížení napětí/otáček u takhle malých motorů bych nechal bez povšimnutí jak účinník, tak teploty vlivem magnetického toku.
Proč kondenzátor? Protože rezistor přebytečnou energii přemění celou v teplo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny