Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem horkovzdušná trouba

Dobrý den,
stala se nám nemilá příhoda, když jsme zakoupili novou troubu s horkovzduchem a sklokeramickou deskou, tak nám to zapojoval známýho známý "elektrikář" poprvé v tom bouchlo(praskla žárovka) vyhodilo to pojistky, tak od toho dal ruce pryč a zavolal někoho jinýho. Ten to zapojil a vše funguje až právě horkovzduch.netočí se nám vrtule..jaký tam může být problém.daného nemůže dohnat (překvapivě) a nevím co s tím. prý je to údajně nějaká tepelná pojistka..diky za rady (jedná se o značku Fagor)

Předmět Autor Datum
Zapojil to místo na 230 na 400V. Pokud to i zkusil pustit (asi ano, když prdla žárovka), tak odpálil…
kejki 16.03.2013 20:38
kejki
Hmm, na 90% ano:-(. V elektrikařině víc než kde jinde platí, že když něco nevím na 100% a nemohu to…
mirektatra 17.03.2013 13:29
mirektatra
dekuji za odpovedi,je to údajně elektrikář mi tvrdí kamarád ale to už ted nema cenu řesit. ted jedin… poslední
twigac 26.03.2013 06:52
twigac

Zapojil to místo na 230 na 400V. Pokud to i zkusil pustit (asi ano, když prdla žárovka), tak odpálil motorek a těleso horkovzduchu. Termopojistka tam je podle mne jen jedna a odpojí celou troubu. Po vyjmutí ze skříňky se k tomu dá docela dobře dostat a člověk s měřákem vám to může proměřit. Nové bude nesmyslně drahé.
Mohlo to dopadnout hůř, kolik lidí zlikvidovalo sklokeramickou desku za tisíce stejným způsobem.

Hmm, na 90% ano:-(. V elektrikařině víc než kde jinde platí, že když něco nevím na 100% a nemohu to bezpečně změřit a odzkoušet, tak to nedělám. Je to neuvážené -tedy neúnosné- riziko.
Pokud rána zazněla ihned po zapnutí, nemusí to být motor ventilátoru - ten by mohl nějakou chvíli přetížení vydržet. Nevydrží kondenzátor, žárovka, krátce vydrží i topné těleso. Zavolejte servis, nebo elektrikáře s mozkem, ať to proměří. Stejně do toho kyselého jablíčka budete muset kousnout a pokud jste si pozvali neelektrikáře na elektropráci, nevím, jestli po něm můžete chtít nějakou náhradu. Snad jen "Promiň, já nechtěl...:-(". Budiž to varováním pro něho, Vás i ostatní, kdo chtějí šetřit, nebo pospíchat... Motorek se dá pořídit zpravidla do 1000,-Kč.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru