Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vysoký ukončovací profil při obkládání?

Dobré ráno,
ukončovací lišty k obkladům se dají koupit v několika výškách profilu, např. zde nabízejí od šesti až do desíti milimetrů.
Je mi jasné, že se to odvíjí od tloušťky obkladačky. Udává ta výška profilu tloušťku obkladačky, pro který je daný profil určen a nebo je to velikost profilu a k tloušťce obkladačky je potřeba ještě přičíst vrstvu lepidla pod ní, abychom dostali správnou výšku profilu?

Jinými slovy když mám obkladačky silné 7mm tak jak vysoký profil mám koupit? :-) Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tos mu teda opravdu poradil. Mám to doma několik let a štuk ke kachličce už bych nechtěl ani zadarmo…
lad 07.03.2013 11:54
lad
Ze shora bych lištu určitě dal a to z důvodu jak uvádí lad. Pokud tedy obkládáš rovnou stěnu a neobk… poslední
Fortys 07.03.2013 13:08
Fortys

Tos mu teda opravdu poradil. Mám to doma několik let a štuk ke kachličce už bych nechtěl ani zadarmo, zvlášť nahoře. Lišta se v klidu utře vlhkým hadýrkem, štuk můžeš každý půlrok přemalovat, protože se to do něj zažere.
Moas: Já to dělám dle síly kachle bez lepidla. Oni mají vůli, takže ve finále se to díky lepidlu srovná přesně podél kachličky. Je to obdobný jako u rohové lišty. Když koupíš širší a vymáčkne se ti ke kachličce, tak to budeš složitě spárovat nebo tam cpát silikon, takže je lepší přesně na kachličku.

Ze shora bych lištu určitě dal a to z důvodu jak uvádí lad. Pokud tedy obkládáš rovnou stěnu a neobkládáš velkoformátovým kalibrovaným obkladem, kde se rohové obkladačky řežou na koso. Jestli obkládáš nějakou stávající křivou zeď kde si nejdříve povrch vyrovnáváš stěrkou do výše obkladu tak to nemá význam. U síly profilu záleží na tom zda budeš u profilu končit celou obkladačkou nebo řízlou. Obkladačky mají většinou hrany mírně zaoblené a perfektně zapadnou do rohového profilu stejné síly jako je okladačka. Pokud je ale obkládaný prostor členitější a je nutné končit u rohového profilu řízlou obkladačkou pak je lepší volit sílu profilu o mm větší než je síla obkladačky. Je s tím víc práce, ale je to lepší než když pak někde vyčnívá ostrá hrana nebo je vidět otřepaný konec obkladačky. Toť moje zkušenosti z obkládání koupelny. Doporučuju ti si to zkusit někde na kusu sádrokartonu a uvidíš jak to vypadá. Jinak materiálové provedení profilů záleží na vkusu a finančních možnostech stavebníka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru