Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Izolace zakladu od vibraci

Zdravim, nemate prosim nejaky tip jak odizolovat zaklady bytoveho domu na frekventovane ulici v centru mesta od vibraci? Po ulici denne projedou tisice aut, jezdi tam tramvaje, atd. Nabizi se odkopat nosnou stenu stojici na zakladovych pasech a pridelat na ni napr. tvrzeny polystyren, ale bude to mit nejaky efekt? Zaklady jsou cca. 2 m pod terenem. Diky. L.N.

Předmět Autor Datum
Stavajici budovu dost tezko, mozna by to slo necim na zpusob podrezani, kde by se ovsem nevkladal pl…
bahno 11.02.2013 21:18
bahno
Typnul bych si, že o hodně dražší, než postavit barák na méně rušném místě. Když si představím, koli…
mirektatra 12.02.2013 05:54
mirektatra
Nechapu proc resite nosnost polystyrenu, ten nic nest nebude, bude pridelany ke stene. Usudek neni m…
cz_monty 12.02.2013 11:15
cz_monty
Kdo se někdy vážně zabýval hlučností a vibracemi ví, že spektrum frekvence, šíření v materiálech...…
mirektatra 12.02.2013 11:32
mirektatra
No, u nas se to resilo v praci. Merici stanoviste vs kompresor. Kompresor stoji na silentblocich v k… poslední
bahno 12.02.2013 12:13
bahno

Stavajici budovu dost tezko, mozna by to slo necim na zpusob podrezani, kde by se ovsem nevkladal plech nebo izolace, ale pasy specialni gumy. Navic by to chtelo par vypoctu ohledne vlastnich frekvenci budovy, co se rezonanci tyce.
V kazdym pripade to bude vsechno hodne, ale hodne drahy.

Typnul bych si, že o hodně dražší, než postavit barák na méně rušném místě. Když si představím, kolik barák váží a porovnám snosností polystirenu, soudím. že úsudek tazatele je mimo mísu. Otázkou je, zda vibrace z podloží lze vůbec odstranit lokálně. Jestli řešením není spíše odstranění zdroje vibrací - nerovnosti a hluk na dopravní cestě. V HK kvůli tomu postavili v těsné blízkosti oken domů jakýsi prosklený tunel kolem komunikace, ale náklad mnoha mega nemá valný účinek ... Je to takový tunel - na silnici a asi i na státní kasu...

Kdo se někdy vážně zabýval hlučností a vibracemi ví, že spektrum frekvence, šíření v materiálech... je tak složité, že v tomto případě to bude dost na "odborném odhadu" a sázkou do loterie. Nemyslím si, že to má reálné a zaručené řešení :-( Nosnost polystyrenu jsem zmínil v souvislosti s úvahou o úplném oddělení domu od podloží - jako nositeli vibrací.

No, u nas se to resilo v praci. Merici stanoviste vs kompresor.
Kompresor stoji na silentblocich v kontajneru, kontajner stoji na gumovejch podlozkach na betonovejch patkach a betonovy patky jsou vylity do der vylozenejch gumou(takova hodne tuha penova guma). A docela to funguje, i kdyz merici pracoviste to stejne detekuje - nicmene podstatne lepsi nez to bylo bez dvakrat izolovanyho kontajneru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru