Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz na elektrotechniky - sekvenční spínač

Lámu si hlavu nad tím, jak vyřešit následující problém. Potřebuji zařadit do obvodu 12V na mínusovou větev nějaké udělátko, které mi dvakrát po sobě v nastaveném čase(0,7-1,2s) obvod sepne a zase rozepne. Provede tedy na základě vnějšího (plusového)impulsu tuto sekvenci: 1.sepnutí 2.rozepnutí 3.pauza ve výše uvedeném časovém intervalu 4.sepnutí 5.rozepnutí
Spínaný proud je v řádu mA
Díval jsem se jestli se něco k tomu účelu použitelného už hotové neprodává, ale neúspěšně. Nicméně matné vzpomínky na školu mi dávají tušit, že by to mohl být celkem snadno sestavitelný obvod z tranzistoru, kondenzátoru a odporů, ale navrhnout už to neumím.

Předmět Autor Datum
Z tranzistoru, odporu a kondenzatoru bych to sice asi nakonec dohromady dal, ale dneska reknu: Dej t…
bahno 04.02.2013 12:25
bahno
Díky za ohlas. Elektrotechnik by to asi tak udělal, ale já jsem jen mírně poučený laik, takže myslím…
J_K 04.02.2013 12:45
J_K
viděl bych to na 8 vstupový multiplexer. vstup 1senmout, vstup 2 rozepnuto, vstup 345pauza, vstup 6s…
paul 04.02.2013 20:10
paul
Proč zrovna na mínusovou větev? Coo takhle tohle? NE555 poslední
Yarda 04.02.2013 20:13
Yarda

Z tranzistoru, odporu a kondenzatoru bych to sice asi nakonec dohromady dal, ale dneska reknu: Dej tam nejakej jednocipovej procesor. Cena stejna, predelavani jednodussi, prace s navrhem podstatne min. Pokud nejsi zasadne limitovanej penezma, tak arduino kit je za par stovek, pripojis na USB, naprogramujes a jedes.

Díky za ohlas. Elektrotechnik by to asi tak udělal, ale já jsem jen mírně poučený laik, takže myslím že funkce integrovaných obvodů a jejich programování přesahuje moje možnosti. Radši bych tedy nějaké jednoduché schéma podle kterého bych si našel patřičné elementární součástky a spájel je dohromady.

viděl bych to na 8 vstupový multiplexer. vstup 1senmout, vstup 2 rozepnuto, vstup 345pauza, vstup 6sepnuto, vstup 7 rozepnuto,vstup8 rozepnuto, jako konec cyklu..Pak stačí impulzem spustit časování na 8 taktů, ale je to jen nápad.
Délkou časových impulzů se určí délka jednotky sepnutí/rozepnutí...když k tomu dáš třeba relé,můžeš to strčit do ktré větve chceš...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru