Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada s detailem u zateplení

Zdravím,

budu zateplovat verendu, jedná se o přístavek k baráku, v současné době není ve verandě topení, ale to se plánuje zavést. Veranda je pouze stavěná z cihel. Chci ji zateplit zvenku polystyrenem na pěnu. Snad vše potřebné jsem si již nastudoval, jen bych se chtěl zeptat na pár detailů.
dle obrázku. cca kde začíná brizolůit a končí obklad bych dal zakládací lištu a polystyren. (tloušťka co dovolí další tech detaily, střecha okap. )
pod zakládací lištu by se tedy nalepil polystyren xps, ale rád bych se zeptal jak bude vypadat zakončení vespod?
s polystyrenem nemůžu jít souvisle pod terén, jelikož základ je asi o 10cm vystouplejší než zeď, takže polystyren bude končit na tom základu. Jak se polystyren zakončí?
obrázek d9eef2d80b
díky za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Zbytky rozpadlé asfaltové izolace.." A není to mokré? To bych pak nezateploval. EPS nad a XPS pod z…
sHpy00n 31.01.2013 10:30
sHpy00n
Bylo to stavěno už před vícero lety, a ten asfaltový pás tam byl volně vystaven povětrnostním vlivům…
vejvik 31.01.2013 12:43
vejvik
vejviku, 1) jak píše odborný kolega, zakládací lišta se dává jen vyjímečně, častěji se dává z neznal…
milan.cukrar 31.01.2013 19:39
milan.cukrar
Aha takže jestli to chapu, dam XPS rovnou na ten zaklad na zem a ne něj hned bude navazovat EPS a žá…
vejvik 31.01.2013 20:29
vejvik
Dle ETICSu se nesmí dávat jen štuk, páš je to slabá vrstva a může praskat. Dal bych EPS na dotek bří…
milan.cukrar 31.01.2013 20:39
milan.cukrar
OT: Mimo soutěž. 2 - 3 mm štuku zase tak slabá vrstva není. Mnohdy je to více než šlechtěnky. Před p…
sHpy00n 01.02.2013 11:20
sHpy00n
Nemám problém s tím, začít 5cm nad základem zakládací lištou. Takže pod touto lištou bude stěna 5 cm…
vejvik 01.02.2013 11:49
vejvik
Samotnému XPS voda pochopitelně nevadí. To ani EPS. Tady jde spíš o samotný detail kdy XPS bude dosa… poslední
sHpy00n 01.02.2013 12:06
sHpy00n

"Zbytky rozpadlé asfaltové izolace.."
A není to mokré? To bych pak nezateploval. EPS nad a XPS pod zakládací lištou budou v jedné rovině? Pak je zakládací lišta na rozhraní zbytečná a přesunul bych ji 5 cm nad základ na založení XPS.

tloušťka co dovolí další tech detaily, střecha okap.

Ne, naopak tloušťka izolantu podle tabulky minimálně do žlutých, raději do zelených hodnot. Detaily střechy a okapu se vyřeší podle toho.

Bylo to stavěno už před vícero lety, a ten asfaltový pás tam byl volně vystaven povětrnostním vlivům, předpokládám, že pod zdivem je stále. Zeď mokrá není, nějaké nadměrné vlhko u zdi taky není. Maxilmálně teď od sněhu nebo když na to zaprší.
Myslel jsem, že zakládací lišta musí být, udělal bych to asi v jedné rovině, nebo s tou lištou, že by tam byl něco jako soklík, zkratka jen pro oko

do žlutých hodnod se vejít bude, plánuji nějakých 12cm izolace, ale víc se nevejde, a se střechou hýbat nebudu. Navíc co jsem koukal dle výpočtu jak se používá vnější a vnitřní teplota, tak se jedná jen o verandu na zutí bot, takže tam takové teplo jako doma v místnostech nikdy nebude, ale teď je to nevyhovuící, jelikož je tam zima jako venku.

spíš mi šlo o to, ten polystyren xps by se jen volně přiložil k základu, nebo tam musí bý nějaké oddělení

vejviku,
1) jak píše odborný kolega, zakládací lišta se dává jen vyjímečně, častěji se dává z neznalosti.
pokud je lepenka na okraji od sluníčka poškozena, tak lze opatrně odseknou omítku, vyškrábnout trošku malty ze spáry a navařit lepenku (pokud to je ale potřeba)
XPS plynule navazuje na EPS

Aha takže jestli to chapu, dam XPS rovnou na ten zaklad na zem a ne něj hned bude navazovat EPS a žádná lišta být nemusí. (krom tedy rohů a k rámu u oken jak jsem četl)

Ta lepenka by takto řešit šla, ale je to na severní straně kam moc neprší, a voda tam nemá od kud přitéct a zeď je suchá.

Ještě se zeptám na jeden detail, verandu zateplim, na polystyren pujde lepidlo s tkaninou a následně naštukuju. Jen se chci zeptat veranda navazuje na dům břízolitem, jak by jste provedli vnitřní rohy co bude navazovat zateplení a břízolit od domu, jen polystyren ke zdi domu přisadit nebo mezi dát nějakou lištu?

Děkuji za rady

OT: Mimo soutěž. 2 - 3 mm štuku zase tak slabá vrstva není. Mnohdy je to více než šlechtěnky. Před pár roky jsme měli sáhodlouhou debatu na toto téma s techniky od Weberu. Ne že by se to kategoricky nesmělo, ale spíš to nedoporučují kvůli přilnavosti štuku na hladkou plochu lepidla vzhledem k vysokým teplotním změnám na povrchu fasády. Ve finále sami připustili že to možné je. Bez záruky ale. Hlavním argumentem byl významný podíl chemie - disperzí, adhezních složek ve šlechtěných směsích proti běžnému štuku. No a na závěr jsme je zbourali poznámkou proč by připouštěli běžný štuk když mají ve výrobním programu a prodávají štukovou stěrku. Pak jen bezradně pokrčili rameny.

Samotnému XPS voda pochopitelně nevadí. To ani EPS. Tady jde spíš o samotný detail kdy XPS bude dosazen na pevnou vodorovnou plochu, takže může dojít k zatečení a může se zde držet nějaké množství vody která buď zamrznutím, nebo dlouhodobou přítomností může zlobit. Kdyby to bylo na soklu alespoň 30 cm a výše nad terénem, pak s úpravou základu sešikmením neřeknu popel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru