Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak sjednoti barvu starých renovovaných dveří?

Dobrý den. Pustil jsem se do renovace 80 let starých vnitřních dveří z masivu včetně obložek. Jedná se o 4 kusy. Dveře jsou nejspíše smrkové. Začal jsem opalovat staré nátěry, ale zjistil jsem, že jedny z nich, včetně zárubně byly pod tímto nátěrem již dříve buď namořeny, nebo napuštěny nějakou barvou či olejem. Zkusil jsem to přebrousit, ale za prvé je u toho hrozná spotřeba šmirglu, protože se hned zanese tou barvou (používám brusku s nosičem na suchý zip na šmirgl), která samozřejmě nejde opálit, protože je do dřeva vpitá. Nedovedu si představit, do jak velké hloubky bych to musel přebrousit, abych se dostal na čisté dřevo. Navíc nevím, jak budu brousit detaily okolo lišt atd. ručně, protože to bych u toho mohl stát do aleluja, než se dostanu na čisté dřevo. Určitě chci zachovat přírodní charakter dveří a né je přetřít neprůhledným nátěrem, ale zase nechci, aby troje dveře měly jiný odstín než ty poslední. Poradil by mi někdo nějaký konkrétní nátěr, kterým bych barvu sjednotil? První troje dveře jsou obroušeny na čisté dřevo, to znamená úplně světlounké, ty čtvrté jsou o dost tmavší do hněda. Přemýšlel jsem nad lazurou, která zachová strukturu dřeva, ale chtěl bych je do světlého odstínu, ale to si nejsem jistý, že se mi ty barvy ve finále sjednotí. Tmavý odstín, který by to sjednotil, v návaznosti na celkový vzhled interiéru použít nechci. Úplně ideální by byl ve finále průhledný lak. Dále bych se chtěl poradit s další věcí. Vnitřní výplň je z nějakých desek, které mají samozřejmě jinou strukturu a barvu než obvodová prkna. Přemýšlel jsem, že bych na ně nalepil třeba smrkovou dýhu a pak to tedy celé přetřel. Ale mám strach, aby se to po čase třeba neodlouplo. Máte s tím někdo zkušenost? Předem děkuji za všechny rady.

Předmět Autor Datum
Restaurátoři dřevěného nábytku odstraňují nátěry namáčením v louhu. Jsou na to specializované firmy,…
Robisek-1980 31.01.2013 09:36
Robisek-1980
děkuji za nápad, akorát co s tou zárubní? :-(
elias.grodin 31.01.2013 09:39
elias.grodin
Přiznám že jsem nečetl celé zadání. Jen nadpis. Ale co na zárubeň barvožrout?
sHpy00n 31.01.2013 09:44
sHpy00n
Louh se dostane úplně všudy, v podstatě z prkýnek znovu skládáte výrobek a louh částečně zůstane a d…
kejki 01.02.2013 15:03
kejki
dvere byly napousteny fermezi (to je to o ti nejde brousit) a natreny pravdepodobne olejovou barvou,… poslední
ms-fiala 01.02.2013 15:24
ms-fiala

Restaurátoři dřevěného nábytku odstraňují nátěry namáčením v louhu. Jsou na to specializované firmy, zkuste kouknout, jestli ve vašem okolí nějaká není. Viděl jsem skříň, na které bylo několik různých nátěrů různýma barvama a když ji dovezli z "koupání" tak byla komplet z čistého dřeva i ve všech rozích, koutech, škvírách. Problém je, že ten louh rozpouští i tehdy používaný klíh...

dvere byly napousteny fermezi (to je to o ti nejde brousit) a natreny pravdepodobne olejovou barvou, drive se veci delaly poctive a dele tak vydrzely, kdyby ty dvere byly udelany dnesni "technologii" tak nemas co brousit, ale palit :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru