Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak srovnat prohnuté dveře

Dobrý den. Loni jsem se pustil do rekonstrukce 80 let starého domu. Vstupní dveře byly dvoje. První dvoukřídlé a asi 70cm za nimi v chodbičce jednokřídlé masivní modřínové dveře, dost těžké. Od pamětníků jsem se dozvěděl, že ty druhé dveře byly původně jako vstupní a ty první tam byly osazeny až dodatečně dalšími majiteli zároveň s fasádou a tím zmizel i původní výklenek sloužící jako zavětří. Jelikož ty první dvoukřídlé dveře byly ošklivé a v dezolátním stavu, tak jsem je vyboural a na jejich místo přesunul ty druhé původní včetně zárubně. Na těch dveřích jsem si dal dost záležet. Opálil jsem dva původní nátěry, přebrousil je, přetmelil, vyměnil skleněné výplně za bezpečnostní skla, osadil nové kování, opatřil lazurou odolnou proti povětrnosti atd. Měl jsem z nich fakt radost, že jsem dokázal zrenovovat do původní podoby něco, co je tady už 80 let. No a včera jsem zjistil, že jsou špatně dovírat. Tak jsem zkoumal čím to je a jsou prohnuté. Je jasné, že je to vlivem rozdílných teplot venku a uvnitř. Moje otázka zní: dá se s tím něco dělat? Dají se nějak srovnat? Myslel jsem si, že když jsou to masivní modřínové dveře, opatřené nátěrem odolným proti povětrnosti, a byly původně jako vstupní, tak něco vydrží a né že se po první zimě zkroutí. Předem děkuji za všechny rady.

Předmět Autor Datum
Nepradím. Ne že bych nechtěl ale nevím. Jen chci gratulovat. Opravdu podle fotek pěkně zrenovované d…
sHpy00n 31.01.2013 09:49
sHpy00n
Děkuju za pochvalu :-)
elias.grodin 31.01.2013 10:22
elias.grodin
take jsem na baraku renovoval dvere, ty ze kterych jsem nater oskrabal a obrousil jsou dobre, ty u k…
ms-fiala 31.01.2013 10:10
ms-fiala
tohle jsou fakt masivní dveře v podstatě z tlustých fošen, , když sem je montoval, tak byly v pořádk…
elias.grodin 31.01.2013 10:23
elias.grodin
to u mne taky, prohnuti jsem si vsiml az po pul roce
ms-fiala 31.01.2013 11:39
ms-fiala
tak zatím to neni tak hrozné, dveře trošku při dovření pruží o zárubeň, ale mam strach aby se to nez…
elias.grodin 31.01.2013 12:55
elias.grodin
No zřejmě se stalo to, že při opalování jsi z toho dřeva dostal nerovnoměrně vodu a tím se dřevo pok…
Matyas xl 01.02.2013 08:54
Matyas xl
Mně mírně pracují i eurodveře z vrstveného materiálu. Tam je řešení, které funguje - seřiditelné záv…
kejki 01.02.2013 15:01
kejki
Vyfoť ještě kde a jak jsou pokroucené. poslední
Stefran 01.02.2013 15:47
Stefran

tak zatím to neni tak hrozné, dveře trošku při dovření pruží o zárubeň, ale mam strach aby se to nezhoršilo tak, že nepujdou zavřít uplně. přemýšlel jsem nad tím, že by se vysadily a strčily mezi dvě fošny a stáhly na nějakou dobu, jestli by se srovnali, jenže při další zimě by se zase asi prohly. napadlo mně i vyfrézovat po obvodě drážku cca 10x10mm a vyrobit na ně ze čtyřhrané tyčoviny rám, kterej by je držel v rovině.

No zřejmě se stalo to, že při opalování jsi z toho dřeva dostal nerovnoměrně vodu a tím se dřevo pokroutilo. Chtělo to po opálení nechat několik dní nenatřené, aby se vlhkost ve dřevě sama zase srovnala. jestli jsi to hned po opálení natřel, tak jsi povrch dveří uzavřel a vlhkost už nenaberou. Na nějakou tyčovinu 10x10mm, která by dveře srovnala zapomeň. To by musel být o hodně silnější průřez, který by to podržel. Jestli jdou zavírat a vadí jen že táhne škvírama , tak je utěsni. Nic víc s tím asi nenaděláš.

Mně mírně pracují i eurodveře z vrstveného materiálu. Tam je řešení, které funguje - seřiditelné závěsy, západka zámku a volné místo pro silikonovou izolaci. Nevěřím, že dřevo přes nátěr nepropustí, nebo nepřijme páru, jak tu někdo uvádí. Jestli na dveře prší nebo cáká, má smysl stříška.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru