Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno územní rozhodnutí souseda

Nevíte někdo, zda-li se dá napadnout již platné úzení rozhodnutí? Koupili jsme rekreační nemovitost před rokem a v sousedství se už 8 LET staví rekreční objekt. Zjistili jsme, že brána pro zásobovaní objektu má být cca 5 m od naší branky a vlastně ani neústí na cestu, ale do travnatého pozemku( okolo naší chatové osady nevede formálně cesta, ale pouze travnatá plocha)v majetku obce.S něčím takovým ale nesouhlasíme, už jen proto, že nám bude tímto znehodnocen náš majetek, že bude narušen klid v chatové osadě, kde volně pobíhají děti, že není cesta a propust přes potok přizpůsoben těžkým vozidlům a že nám zde hrozí doživotní kravál!!!!Domluva s majitelem rozestavěného penzionu o posunutí vjezdu nebo o změně vjezdu je nemožná. Tak se ptám, je možno se někde dovolat nějaké nápravy ????PAN MAJITEL OBJETU SE POŘÁD OHÁNÍ ÚZEMNÍM ROZHODNUTÍM, ale co my ? Bývalí majitelé neměli výhrady, ale my je máme. Co dál. Poraďte !!! Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak už zde bylo několikrát zmíněno nevím proč jste to kupovali. Nemovitost není fén na vlasy! Když j… poslední
máchal 28.11.2012 15:26
máchal

Jak už zde bylo několikrát zmíněno nevím proč jste to kupovali. Nemovitost není fén na vlasy! Když ji kupuji seznámím se nejen se stavem kupované nemovitosti, ale i okolním prostředím, ne? Jestli v okolí nejsou nějaké rušící provozy, frekventované silnice, železnice, lomy nebo zda nejsou takové stavby povoleny nebo vytvořeny podmínky pro jejich pozdější vznik např. územním plánem. Na to nemusí být člověk detektiv nebo právník. Stačí používat zdravý selský rozum a návštěva místní hospody a stavebního úřadu. K vašim otázkám. Ne, rozhodnutí již nelze napadnout. Po třech letech od nabytí právní moci je nezrušitelné. I kdyby ještě neuplynula tříletá lhůta neměl byste stejně šanci neboť předchozí majitel a tedy i účastník řízení neměl proti záměru námitek. Koupením nemovitosti na vás totiž přešla všechna práva a povinnosti předchozího vlastníka. Znehodnocení majetku nemá cenu komentovat. Je to oblíbená fráze lidí vašeho ražení. Podle toho co jste uvedl není co napravovat. To, že se stavebník ohání územním rozhodnutím nebo stavebním povolením je naprosto v pořádku. Je to totiž podstata správního rozhodování, kterým se řídí i stavební právo! §9 správní řád "Správní řízení je postup správního orgánu, jehož účelem je vydání rozhodnutí, jímž se v určité věci zakládají, mění nebo ruší práva anebo povinnosti jmenovitě určené osoby." Správním orgánem je v tomto případě stavební úřad, rozhodnutím je územní rozhodnutí a stavební povolení, jmenovitou osobou je stavebník, právem je realizace stavby a povinností je dodržet podmínky uvedené v rozhodnutích. Comprende?
Jinak stavební povolení platí dva roky. Pokud je stavba do této lhůty zahájena a je prováděna dle ověřené projektové dokumentace a podmínek stavebního povolení pak nemůže toto povolení pozbýt nikdy platnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru