Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem brousící systém Woodstar wg8 - zkušenosti

Dobrý den,
rád bych si pořídil do dílny nějaký strojek na broušení dlát,nožů,želez do hoblíků.Narazil jsem na tento Woodstar wg8,cena okolo 3500Kč.Máte prosím někdo zkušenosti s touto mašinkou?Přijde mi to jako kopie Tormeku nebo Schepachu Tiger,tak by mě zajímalo,zda to za tu cenu stojí,nebo je lepší koupit za litr obyč fermku s hrubým a pomaloběžným kotoučem a nějak k ní vymyslet přídavná vodítka.Na webu jsem nenašel žádné recenze.
A druhý ,příbuzný dotaz - neví někdo jak si doma vyrobit mokrou brusku tohoto charakteru?
Díky za pomoc
S pozdravem T.

Předmět Autor Datum
mam jen zkusenost s ponornou kotoucovkou od woodstaru. udajne (sami to vsak tusim tvrdi na svych str…
JD 06.11.2012 15:33
JD
Zdravím. Zkušenosti s tímto strojkem nemám, ale s vámi zmiňovanou "noname" pomaluběžnou mokrosuchou… poslední
ronyx 06.11.2012 21:06
ronyx

mam jen zkusenost s ponornou kotoucovkou od woodstaru. udajne (sami to vsak tusim tvrdi na svych strankach) je to hobby verze nejake nemecke profi znacky. ja mam jen kratkou zkusenost s ponornym maflem od woodstaru (spolu s pravikem je taky za 3500,-). co se tyce provedeni je v poradku, ve skutecnosti se stim vsak nedaji provadet jemne rezy, protoze ma pomerne nepresny pojezd a neudelate presne kolmy rez (potom je vsak v podstate "bonusove" pravitko v podstate k nicemu. ovsem motoricky je v poradku a na hrube rezani je to ok za vcelku rozumnou cenu-potvrdil mi to i kamarad, ktery ho ma a pouziva ho prave na hrube rezani.

v pripade brusky je vyhodnost vsak na povazenou. zrejme je pro vas zajimavy predevsim ten drzak naradi, ktery byste chtel pripadne dovyrobit. za 3500,- mate napr. profi makitu ovsem prave bez onoho drzaku. u ni mate vcelku jistotu, ze bude neznicitelna. predpokladam ze ten woodstar bude take odolny (pila na me tak pusobila), ale pocitejte "realnou" cenu neznackove obyc. brusky 1000,- (neco jako za ten ferm), zbytek ceny podle me je za ten "lakavy" drzak. jestli je pak pro vas vyhodnejsi ho dovyrobit nebo investujete radeji rovnou 3500 uz necham na vas.

Zdravím.
Zkušenosti s tímto strojkem nemám, ale s vámi zmiňovanou "noname" pomaluběžnou mokrosuchou bruskou ano. Vlastním takovou cca 10 let. Prvotní nadšení vystřídalo docela zklamání a proto ji používám jen zřídka.
Nad jejím doplněním "ala Tormek" přemýšlím již hodně dlouho, ale...
Omezující faktory jsou 2.
1)obrácené otáčky pomaluběžného kotouče (brusný kotouč se musí otáčet proti ostří ostřeného předmětu - dražší mokrosuché brusky to tak mají - zde je to naopak). Změnit otáčky pouhým otočením převodovky nejde a jak mi sdělil kolega elektrikář, vzhledem ke konstrukci motoru, přepojením také ne (prý by musel být udělán zásah do motoru, který je v domácích podmínkách nerealizovatelný).
2)hodnota S2 uvedená na štítku brusky (v podstatě omezení délky běhu z důvodu zahřátí motoru). Mám na štítku hodnotu S2=28min a mohu potvrdit, že po této době je motor "žhavý jako pětník". Překročit jsem ji nezkoušel, protože v době, kdy jsem ji kupoval, stála 2.500Kč a riskovat se mi nechtělo. Vychladnutí trvá min. 30 min. Na delší broušení v kuse to tedy není.
Pokud pro vás není rozhodující nepohodlí a s tím související i přesnost při ostření (buď přes motor nebo mimo osu těla vlevo při otočení brusky vypínačem od sebe), případně předpokládáte pouze občasné krátkodobé doostření, vyrobte si hrazdičku a přípravky (fotky v dostatečném rozlišení jsou na netu dostupné).
Za sebe ale přiznám,že k tomuto řešení jsem se zatím nerozhodl (mám možnost si naostřit na strojích v práci) a hledám spíš nějaký elektromotor s vhodnými parametry pro výrobu celé brusky jako takové, protože koupě se mi nevyplatí (využití po prvním naostření všeho doma vidím celkově tak na 1 odpoledne za rok v rámci údržby nástrojů). Pokud bych měl pro brusku větší využití či potřebné množství volných peněz, šel bych určitě ale do originál Tormeku (hlavně kvůli dodávanému příslušenství a variabilitě).

Někde na netu jsem našel zmínku, že někdo si tu hrazdičku vyrobil i na tu hobby brusku a je spokojený, ale fotky nebo nějaký plánek jsem nenašel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru