Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digestoř - sklon roury v podhledu

Ahoj,
digestoř bude v půlce místnosti, vyvedena bude pod strop a dále pod stropem ven z místnosti - cca 2,5 metru - bylo nám řečeno udělat sklon trubky lehce do spádu kvůli odtoku kondenzátu + po koleno včetně použít vroubkovanou "flexi" trubku, od kolene vodorovně pak trubku hladkou.
ALE - teď koukám na návod digestoře, kde se praví -
Pozor! Ve své vodorovné èásti musí být potrubí
výdechu mírnì sklonìné vzhùru (asi 10°), aby vzduch
mohl z místnosti snadno odcházet ven.

Takže jako vždy si, koukám, můžu vybrat :) smysl dává obojí

Předmět Autor Datum
Nejlépe je udělat kompromis - spád směrem k digestoři, akorát mít digestoř připojenu přes koleno tak… nový
Moas 30.10.2012 11:36
Moas
zaslepenou část kolena jsem nepochopil, ale pohledal jsem a našel jsem totok - http://www.univent.cz… nový
nemec 30.10.2012 12:53
nemec
U našich jsem zredukoval trubku 125 z digestoře na 100,poté koleno 90°a cca 3,5m trubky garáží ven+v… nový
fafin 30.10.2012 20:56
fafin
tak nakonec to vyspáduju směrem dolů, protože názory se rozcházejí = nebudu muset řešit kondenzát -… poslední
nemec 02.01.2013 22:45
nemec

Nejlépe je udělat kompromis - spád směrem k digestoři, akorát mít digestoř připojenu přes koleno tak, aby kondenzát nekapal do digestoře, ale držel se v zaslepené části kolena. Připrav se, že hlavně v zimě se ti to bude plnit vodou, takže puntičkáři si udělají i odvod kondenzátu přes "suchou klapku" do kanalizace...

zaslepenou část kolena jsem nepochopil, ale pohledal jsem a našel jsem totok -
http://www.univent.cz/web/cs/product/vypust-kondez atu-150-6
teď máme digestoř rovnou u zdi, tak jsem zvědavý, jak se to bude chovat s tím 2,5m potrubím.
ještě nám prodavač "nutil" vést to v placatém potrubí kvůli lepšímu odtahu - tzn. po koleno včetně válec, dál pak redukce na ploché a vyvést takto ven.

a našel jsem další stránku, kde naopak radí spád dolů .. :) tak by mě celkem zajímalo, jak je to na odtahu znát, pokud je to do spádu dolů, nebo naopak nahoru.
http://www.cekoimport.cz/cs/caste-otazky-digestore
"Sklon potrubí se doporučuje 2º směrem dolů. Pro zachování optimálního výkonu a malé hlučnosti je třeba, aby byl průměr odtahu minimálně stejný jako průměr vývodu digestoře."

ještě by mě zajímalo, jestli jste dávali stejný průměr jako z digestoře, nebo větší - budeme mít 120mm a zde se praví -

"I sebekratší úsek potrubí zúžený na menší, než doporučený průměr zvyšuje odpor odtahu a zatížení motoru, což má za následek snížení výkonu, zvýšení hlučnosti a může vést ke zkrácení životnosti motoru. Nezbytnou podmínkou je však odtahové potrubí o doporučeném průměru (minimálně 120 mm, optimálně 150 mm). Pokud je odtah delší než 1,5 m, nebo je ukončen venkovní mřížkou (která také zužuje průměr odtahu), doporučujeme použít potrubí o větším průměru než doporučeném. Je třeba brát v úvahu, že každé koleno 90 odpovídá zhruba délce 75 cm rovného potrubí."

U našich jsem zredukoval trubku 125 z digestoře na 100,poté koleno 90°a cca 3,5m trubky garáží ven+venkovní mřížka a 10let bez nejmenších problémů.Nedovedu si představit,že bych tahal po stropu garáže 150ku troubu::) Spád minimální,od digestoře nahoru.V nejnižším místě jsem udělal odkapávací dírku do kelímku-zatím ani kapka:-)

tak nakonec to vyspáduju směrem dolů, protože názory se rozcházejí = nebudu muset řešit kondenzát - pokud nějaký bude, odteče ven.
to potrubí na vzduchotechniku - je to cca stejný materiál jako HT/KG trubky? abych zbytečně nesháněl něco "speciálního" - kde jsem kupoval digestoř mají max tak hliníkový vroubkovaný flexi potrubí, který dávat nechci
průměr doufám že teda na ten jeden ohyb a 3m ven bude stačit průměr výstupu z digestoře 12cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru