Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Už máte nazuty zimní gumy?

To netvrdím, dokonce si myslím, že většina trestných činů je jednoduše klasifikovatelná jako podvod, krádež, ublížení na zdraví atp., a tedy není třeba zákonů na specifické trestné činy.

Ale provoz na poz. komunikacích je řešen vyhláškou a jedná se v podstatě o technickou normu, a tady je určitá (jednoduchá) kodifikace namístě. Já to vnímám z druhé strany - co si na kom vezmeš, když tě nějaký takový trouba na letních sestřelí a ty budeš z toho mít zdravotní problémy? Možná na něm horko-těžko vysoudíš nějakou legrační peněžitou kompenzaci, a to je asi tak vše. Druhá věc je bordel v zákonech, jejich složitost a bezkoncepčnost - to je pravý Augiášův chlív. Jenže to neřeší stav, kdy tě někdo sestřelil. Viz ty pásy co tu už zazněly. Dřív byla myslím povinnost se poutat jen na předních sedadlech, a to ještě jen mimo obec, pravidla se postupně zpřísňovala. A to je řeč o povinnosti vlastní aktivní ochrany, a taky se o tom vedly žabomyší spory o tom, že to je omezující, že to řidičům vadí, že to a tamto. Totéž v bledě modrém platí pro ty gumy, jen s tím rozdílem, že auto v zimě na letních gumách je nabitá a odjištěná zbraň (na zimních už jen nabitá). A když pak člověk vidí vyúčtování zdravotní pojišťovny za léčbu zraněného při havárce (měl jsem tu smutnou čest, protože jeden takový co to měl v ruce na letních gumách srazil člena mojí rodiny), tak mu rovnou potom připadne těch 20 tisíc za sadu zimních gum jako docela legrační částka (na běžné auto stojí sada kvalitních gum okolo 6-7 tisíc, tj. cca 3-4 plné nádrže).

Stojím si za tím, že auto je zbraň. A taky za tím, že většina lidí (respektive chlapů) se považuje za mistry volantu. I já jezdím rychle a občas mírně zariskuju, ale dělám vše pro to, aby případné dopady mé chyby byly minimalizovány, a v to patří i ty zimní gumy, ale hlavně musí člověk vždycky myslet na to, co všechno se MŮŽE stát. Jenže spousta lidí takto dosud neuvažuje, a proto je potřeba takových úprav norem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny