Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Alternator ako BLDC motor

Zdravím potreboval by som poradiť, prípadne s niekým čo to skúšal a robil konzultovať. Alternátor 55A zo starého Mercedesa som rozobral a odstránil diodový mostík. 3 fázy z statora som vyviedol von z alternátora. Taktiež regulátor som rozobral a vyviedol 2 káble čo sú priamo napojené na uhlíky na rotor. Celý alternátor som vyčistil a poskladal. Na 3 káble od statora som pripojil modelársky 80A trojfázový ESC, napájam to na 24 V (2x12V 12A SLA). Na riadenie otáčok som pripojil modelársky servo tester. Na 2 vyvedené káble som pripojil 2x 12V 21W žiarovky papralérne a sériovo s vynutím rotora. Čiže do rotora ide zhruba 10V 2,6A. Samozrejme som skúšal všeliaké možnosti zapojenie rotora pokiaľ mi to začalo ísť. Alternátor sa rozbehne sám, ale akoby v nijakom núdzovom režime, nedá sa pridávať otáčky, po chvíli sa vypne. Ak však mu trošku pomôžem s rozbehom pekne sa chytí a beží normálne a dajú sa pekne riadiť otáčky. Namontoval som to na bicykel a ide mi to tak 18-20 km/h, aj do mierneho kopca. Ináč má to peknú silu Na jedno nabitie v pohode prejdem 10 km. Celý problém je v tom, že ak to zapnem nerozbehne sa to samo, musím sa rozbehnúť na asi 5km/h a potom sa to chytí a zaberá. Typujem, že celý problém bude v hallových senzoroch, no nemám o tom šajnu kde presne ich umiestniť a aké kúpiť. Po vyriešení rozbehu to plánujem napájať 48 V a použiť controller na ktorý sa dajú pripojiť hall senzory.
Informácie som čerpal zo stránky http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=90 5411 avšak moja angličtina je mizerná a čítal som to cez prekladač.
Potreboval by som v tom poradiť ak niekto má skúsenosť.
Ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten problem je podle me prave v tom regulatoru - je modelarskej, a motory v modelech precijenom toci…
bahno 11.10.2012 22:40
bahno
Nijako sa mi nedarí nájsť na nete trojfázový motor 24 - 48V / 2-4kW s permanentnima magnetama. Má ni…
Milan_Sk 12.10.2012 11:16
Milan_Sk
s těmahle parametrama seženeš spíš generátory, který jsou ale neuvěřitelně drahý, pokud máš strojní…
Uroboros 12.10.2012 11:32
Uroboros
Ďakujem za radu. Je nijaký konkrétny typ dynama, alebo startera s permanentnima magnetama ?
Milan_Sk 12.10.2012 11:58
Milan_Sk
Problém už mám vyriešený :) Ďakujem za príspevky. poslední
Milan_Sk 14.10.2012 21:15
Milan_Sk

Ten problem je podle me prave v tom regulatoru - je modelarskej, a motory v modelech precijenom toci jiny otacky. Podle me to nakrmi na zacatku nejakou prilis velkou frekvenci a ten motor se nechytne. Kdyz se mu pomuze, tak jede, ale s silenym skluzem.
2Okm/h je teda dost malo - to by melo pelasit alespon 60.
Jinak joseph ma pravdu, u elevozitek je zasadni parametr ucinnost. Chce to motor s permanentnima magnetama.

s těmahle parametrama seženeš spíš generátory, který jsou ale neuvěřitelně drahý, pokud máš strojní vybavené nechá se předělat altík, ale účinnost bude sát za prd, pokud by to nutně nemuselo být 3f, tak by mohlo vyhovět lecjaké 24V dynamo (tank, náklaďák...) nebo startéry (24V, 2-10kW)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru