Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Alternator ako BLDC motor

Heh, neporozumie nik, o čo ti ide.

Alternator môže fungovať ako viac fázový motor. Ty tvrdíš že máš 3-fázový atlernátor. Tak fajn.

Aby ti niekto prípadne mohol odpovedať, musel by si ale uviesť pár relevantných informácii namiesto nezmyselných a chaotických zmienok o prúdoch, žiarovkách, drôtoch, halových snímačoch a nejakom regulátore neznámeho určenia a neznámych vlastností. Nikomu to nič nepovie.

Takže tie najzákladných informácie by mali byť:

Ako je zapojený stator ? Hviezda ? Trojuholník ?
Chceš aby to fungovalo ako synchrónny motor alebo ako asynchrónny motor ? Ono je obrovský rozdiel vo vlastnostiach motora medzi týmito dvoma druhmi prevádzky.
Ako budíš rotor ? Má rotor nejakú reguláciu ? Ak áno, akú a prečo ?

Tieto veci vyjasni, následne nastudovat datasheet regulátora a potom začni rozmýšlať či je tvoj zámer technicky reálny. Ak áno, či je aj ekonomicky znesiteľný.

Už hrubý odhad hovorí že moc nie.
Totiž, vec sa má takto: Ty spotrebuješ energiu nielen na točivý pohyb ale Ty ju míňaš aj na vytvorenie magnetického poľa v rotore.
Veľmi málo motorov, asi žiadny motor ktorý chce byť maximálne účinný, nepoužíva budenie rotora, majú permanentné magnety.
Taktiež motory s dôrazom na účinnosť, nepoužívajú trojfázové napätie blížiace sa sinusouide. Generovanie takéhoto napätia je nevýhodné, z dôvodu že regulátor by musel pracovať čiastočne v lineárnej oblasti a tam sa dosahuje nižšia účinnosť premeny jednosm. napätia na striedavé, vyššia účinnosť sa dosahuje prostým spínaním. No potom sa musí použiť krokový motor.

Alternátor ale ako krokový motor fungovať nemôže.

Alternátor nie je veľmi vhodný, ako motor do aplikácie, kde by bol napájaný z akumulátorov.
Fungovať to bude, účinnosť bude mizerná.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny