Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava elektrického bojleru

U bojleru Tatramat EOV 121 budu muset vymněnit topné těleso. To, že budu muset taky vymněnit těsnění pod přírubou je jasné, ale nevím jest-li je vhodné taky vymněnit anodovou tyč nebo může zůstat satrá? Je nutno bojler sundat ze závěsů nebo se to nechá zvládnout bez odpojování, jen vypustit vodu? Jistě má někdo zkušenosti. Předem díky.

Předmět Autor Datum
Proč budeš měnit topné těleso? Zdechlo? Anodová tyč - těžko poradit, nepíšeš jak to tam máš dlouho a…
Filuta 06.10.2012 02:12
Filuta
Anodová tyč stojí asi 150 kaček,klidně ji tedy měním, ikdyž se zdá ještě slušná. Těleso s těsněním,… poslední
mirektatra 06.10.2012 08:59
mirektatra

Proč budeš měnit topné těleso? Zdechlo? Anodová tyč - těžko poradit, nepíšeš jak to tam máš dlouho a jak je "blbá" voda. Až to otevřeš, tak uvidíš, jestli je hodně rozpuštěná. Já vím, chceš vědět jestli jí koupit nebo ne. Měla by se měnit tak po třech až pěti letech. Může se však stát, že voda z bojléru smrdí po zkažených vejcích. Pak anodovou tyč (za cenu drobného snížení životnosti bojleru) vůbec nemontujeme. Anodová tyč totiž produkuje vodík a ten spolu s tím, co vyluzujou ve vodě přítomné baktérie v teploučku vody, se mění na sirovodík a ten působí puch.

Jestli bojlér sundat záleží, jestli se pod něj vejdeš a dají se vytáhnout střívka bojléru ven (jsou až metr dlouhá). Bojlér je těžký jako kráva, je lépe ho nemuset sundavat.

Anodová tyč stojí asi 150 kaček,klidně ji tedy měním, ikdyž se zdá ještě slušná. Těleso s těsněním, přírubové těsnění - to je samozřejmé. Důležité je pořádně bojler vyčistit (raději bez mechanického namáhání vnitřního povrchu) a detailně prohlédnout. Je to špinavá a časově náročná práce a právě proto vyměním všechno, co je opotřebitelné a všechno, co vykazuje nějaké poruchy. Také je třeba pozorně očistit a prohlédnout přírubu s jímkami pro kapiláry a čidla, neopomenu také vloženou plastovou trubku výtoku TUV z horní části nádrže a horní dno bojleru, kde může přetrvávat vzduchová bublina a povrch tam extrémně trpí...
Je jasné, že takovouhle štrapáci podstoupím jen v odůvodněných případech, tedy ne u 15tiletýho bojleru. Pro něho považuji za smrt i spálené topné těleso, pokud se nějakým zázrakem neukáže, že vlivem extra vody nebyla porušena povrchová úprava vnitřních stěn nádrže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru