Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký typ termostatu ke kotli?

Chtěl bych poprosit o radu s výběrem vhodného termostatu k plynovému kotli. V současnosti k němu mám připojený drátový termostat PT21 od Electrobock. Má to ovšem dva problémy, které bych se chtěl pokusit nějak vyřešit.

1) Termostat využívá pro nastavování teploty jenom hysterezi. Přestože ji mám nastavenou na 0,1°C, tak stejně nedokáže pružně reagovat na změnu teploty v místnosti. Problém je taky v tom, že termostat je připevněný na zdi, která má na rozdíl od vzduchu v místnosti určitou teplotní setrvačnost. Myslím si, že tento problém by snad bylo možné vyřešit díky bezdrátovému termostatu s PI regulací?

2) Druhý problém se týká nastavování teploty vody v topení. Na kotli je kolečko, kterým se manuálně nastavuje teplota vody, při které se má kotel vypnout. Mám zjištěné, že když je venku 5°C, tak je potřeba nastavit teplotu vody zhruba na 50 °C, když je venku -5 °C, tak je potřeba nastavit zhruba 60 °C. Docela by se mi hodilo, kdyby ten pokojový termostat byl schopný „poznat“ vhodnou teplotu vody v topení sám, abych nemusel pořád běhat do sklepa. Myslíte, že by to mohl zvládat ten pokojový termostat s PI regulací sám o sobě, nebo by bylo potřeba připojit ke kotli navíc nějaké čidlo venkovní teploty?

Jenom ještě doplním, že na radiátorech nejsou termostatické hlavice, takže topení je regulováno jenom pomocí toho pokojového termostatu.

Moc děkuji za radu!

Předmět Autor Datum
existui termostaty, nebo spise regulatory, ktere meri teplotu vnejsi i vnitrni, takze dokazi na zmen…
ms-fiala 24.09.2012 14:06
ms-fiala
Já jsem kdysi měl pokojový termostat Junkers, který měl tzv. tepelnou zpětnou vazbu. Fungovalo to ta… poslední
jirka44 24.09.2012 14:42
jirka44

existui termostaty, nebo spise regulatory, ktere meri teplotu vnejsi i vnitrni, takze dokazi na zmenu vnejsi teploty zareagovat rychleji, nez se to projevi v mistnosti, jsou plne programovatelne a podle toho i stoji

Já jsem kdysi měl pokojový termostat Junkers, který měl tzv. tepelnou zpětnou vazbu. Fungovalo to tak, že uvnitř krabičky byl (tuším 200kohm/ 2W) odpor, který se současně se zapnutím kotle připojil na 220V a tím trochu přitápěl vnitřní prostor termostatu. Dalo se to vyladit tak, že teplota v místnosti držela +/-0,5°C, Dokud to nebylo zapojené, bylo to tak +/-2°C. Je to už hodně dávno, nevím co se prodává a montuje dneska.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru