Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uhradí mi někdo použití hasičáku z auta?

No "manas" to hlavně špatně pochopil, protože citoval ustanovení o náhradě nákladů v případě "věcné pomoci" a věcná pomoc je dle toho zákona pouze taková pomoc, kterou někdo poskytne až na výzvu velitele zásahu, takovou pomoc je totiž povinen podle toho zákona poskytnout a ten zákon proto upravuje i náhradu nákladů za takovou nařízenou "věcnou pomoc".

§ 19 zák. č. 133/1985 Sb.
Věcná pomoc
Každý je povinen na výzvu velitele zásahu, velitele jednotky požární ochrany nebo obce poskytnout dopravní prostředky, zdroje vody, spojová zařízení a jiné věci potřebné ke zdolání požáru.
Pokud ale někdo poskytne pomoc se svým hasícím přístrojem dobrovolně (tedy sám ze svého vlastního rozhodnutí), je to něco jiného a musí vymáhat náhradu za hasící přístroj po tom, kdo ten požár způsobil a zamozřejmě může vymáhat náhradu i po tom, komu tu pomoc poskytl (v jehož zájmu jednal).
§ 419 Občanského zákoníku
Kdo odvracel hrozící škodu, má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů a na náhradu škody, kterou přitom utrpěl, i proti tomu, v jehož zájmu jednal, a to nejvýše v rozsahu odpovídajícím škodě, která byla odvrácena.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny