Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Myčka neohřívá vodu

Ahoj kamaráde,

A) Dej sem prosím nejdříve výsledky diagnostiky, jak se to chovalo při kterém kroku, zda to napouští, zda jsi slyšel při kroku 7 syčení ohřevu vody topným tělesem a co dělal krok 8. Plus chybové kódy prosím.

B) K tomu triaku: nepotěším Tě - moje rada je sehnat a dát tam ten 5mA triak se stejnými parametry, jako tam dal výrobce. Není to jen o spínacím proudu.
Proto, aby se Ti nestalo, že tam vrazíš "malinko" jinou součástku a ono to stejně nebude fugovat spolehlivě či tak, jak má a pak se ustrne na mrtvém bodě, neb nebude zřejmé, kde je chyba.

Tady je link natriak, co bys měl ten sehnat (kromě dalších součástek okolo něj na opravu tepelné ochrany - minimálně ty 1k Ohm a 330 Ohm odpory):
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/2573 7/STMICROELECTRONICS/Z0107SN.html
Bohužel Ti nabídli jiné triaky (jiný 3mA a 10mA spínací proud a mají i jiné důležité parametry).
(předpokládám přitom mlčky, že Ti nabídli kousky ze stejné Z01xxSN řady, kde xx je spínací IGT proud/citlivost spínání triaku)

Pokud ale už OPRAVDU MUSÍŠ dát jiný a nemůžeš sehnat/vyčkat na ten správný, pak zkusím zavěštit malinko z koule :-):

předpokládám podle tý fotky, že ten upečený triak a ta uvařená tepelná ochrana je v obvodu pro oběhový čerpadlo (topení se spíná přes relé a tedy jinde, triak na čerpadlo sušení - který je jen na 10W a jiný, než ostatní tři - vypadá v pořádku a ty zbývající dva jsou na vypouštěcí čerpadlo a změkčování vody, které Ti předpokládám jedou OK). Je tak ?

Pokud se bavíme o triaku oběhovýho čerpadla, pak vzhledem k tomu, že spínání motoru oběhového čerpadla nebude na rychlost spínání žádná echt náročná aplikace, mohl (ale nemusel) by vyhovět i 3mA nebo 10mA IGT triak, co Ti nabídli.
Je to odvislé na tom, jaký spínací proudový impuls pustí elektronika na G vývod triaku (viz ten link), když chce rozběhnout motor ... a pak taky kolik teče triakem proudu minimálně (strmost spínací charakteristiky nechme stranou). Ta 3mA potvora určitě sepne, ta 10mA už nemusí. Naopak ta 3mA potvora může honit motor i když už by neměla.

Proč:
Ten obvod napájení čerpadla je od výrobce podle mě dle použité součástky dimenzovaný na sepnutí při přivedení 5mA impulzu na bránu triaku z řídící elektroniky (G v tom linku) při dostatečným napětí mezi A1 (vstup z napájení) a A2 (výstup na motor) triaku. Má pak držet sepnutý a napájet čerpadlo dokud triakem jím teče mezi A1 a A2 aspoň 10 mA. Stejně tak při ukončení toho spínacího impulzu musí téct tím triakem aspon 10 mA ... jinak by kucí v Elektroluxu nepoužili tento triak.

Ten nabídnutý 3mA IGT triak (pokud je to Z01xxSN řada, předpokládám) spíná při 3 mA a odpadá při 7mA. Sepne motor určitě, ale nemusí ho rozepnout a motor může jet dál, i když by už (nebo ještě) neměl. Triak má i měkčí spínací charakteristiku oproti originálu.
Ten 10mA spíná při minimálně 10 mA a odpadá při poklesu proudu triakem pod 10 mA, přitom ale v okamžiku ukončení impulzu z řídící elektroniky musí téct triakem minimálně ne 10, ale 15mA, aby motor zůstal napájený šťávou po ukončení toho startacího impulsu. A to nemusí nastat. Triak má i tvrdší charakteristiku.

MOHLY by ale fungovat oba, pokud už musíš užít jiný, než ten s originálními paramtery, šel bych spíš to do toho citlivějšího 3mA.

C) Bylo by fajn, kdybys mohl ještě před rozhodnutím (zda tam vpálit 3, 5 nebo 10mA IGT kousek) změřit při kroku 8 servisního módu střídavé napětí i proud mezi A1 a G toho stávajícího triaku PO výměně těch uvařených odporů. Jde o to, jak je velký ten A1-G proud a jaké je tam napětí, co tam posílá řídící jednotka. Změřit to nemám kde, desku mám jinou ...

Dej vědět

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny