Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Myčka neohřívá vodu

Podle mě je elektronika v pořádku a odešlo Ti tachodynamo na motoru oběhového čerpadla.
Myslím, že Tě oprava vyjde při troše šikovnosti na pár desítek korun namísto cca 8 litrů dohromady za elektroniku a servisáka.
Nebo na třetinu, pokud půjdeš do nového motoru.

Pojďme to ověřit:

Pokud nemáš voltmetr, půjč si ho od kámoše, ideálně i s kámošem :-):

1) Podívej se na moje příspěvky výše pod Al2:

18.01.2015 20:01 - tady najdeš i fotky toho, co hledáš (motor oběh.čerpadla)
23.01.2015 15:09
23.01.2015 14:56

2) Myčku odpoj od elektriky, pak ji vytáhni zpod kuchyňské linky, otevři (myslím) její pravý bok, dole vpravo bude to oběhové čerpadlo. Viz ty fotky.

3) Voltmetr dej na AC rozsah pro měření střídavého napětí (ne DC pro stejnosměrné).
Hroty voltmetru zasuň do konektoru na motoru, jak jsou ty žluté dráty (ne ty černé). Tak aby každý hrot měl uvnitř konektoru kontakt s kovovou objímkou daného žlutého drátu.
Voltmetr zapni. Po čas běhu myčky pak budeš sledovat, co tam je kdy za střídavý napětí.
(Nečekám tam víc, než nějakých 10 voltů. Ale pro jistotu - pokud voltmetr nemá automatickou volbu rozsahu AC napětí, dej tam radši zpočátku vyšší a až pak začne teplý oplach, tak postupně snižuj na voltmetru rozsah, dokud se nedostaneš na konkrétní čísla v řádu desítek voltů.)

4) Pak takto odkrytovanou myčku s připojeným voltmetrem na vývody tachodynama opět připoj do elektriky a spusť normální režim mytí (můžeš zkusit klidně i těch 30 minut, ať u toho nestrávíš mládí :-)). A sleduj na voltmetru hodnoty. Mělo by tam být zpočátku první minuty nula nula nic voltů, pak jak se sepne oběhové čerpadlo začne motat vodou, mělo by na voltmetru nějakých 5,5 V střídavých. V okamžiku, kdy myčka má hřát vodu, by se čepadlo mělo rozjet na plný koule a voltmetr musí ukázat cca 9.6 V střídavých.
Psal jsi, že 30 min program dává vlažnou vodu, při ostatních programech je NA KONCI voda/myčka studená. Pokud 30 min dává ASPON vlažnou vodu, měl bys naměřit ASPON NA POCATKU ohřevu těch 9.6 V, které pak "záhadně" asi padnou na nulu a přestane to ohřívat, přestože by ještě mělo, neb voda není ještě dohřátá. Pokud to padne na nulu nebo se tam těch 9.6V ani neobjeví, je to tachodynamo (potvrzoval by to i jeden z těch kódů, co jsi našel v paměti myčky).

Vyzkoušej, dej vědět.

Opravit se to dá:
a) za pár desítek korun obelháním elektroniky malým trafem - můj případ
b) nový motor za cca 2.500 Kč plus servisák dojezd + jeho práce s výměnou. Pokud bys chtěl motor vyměnit sám, poptej se na ame.cz

Al2

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny