Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem teslův transformátor

dobrý den, chtěl bych si postavit vttc s elektronkou PL500 na internetu je sice hora schémat ale rád bych se chtěl dovědět jak se to všechno počítá :-) tak bych byl moc rád kdyby mi to někdo nějak polopaticky vysvětlil popřípadě napsal vzorečky;-) děkuji za pomoc :-)

Předmět Autor Datum
Upřímě řečeno doufám, že se tu nikdo takový k tomuto činu neodváží, pokud bys měl základy, tak to po…
Uroboros 28.08.2012 17:42
Uroboros
chodím na elektrotechnickou školu takže vím jaká to obnáší rizika atd. o elektronkách jsme si zatim…
jarda95 28.08.2012 17:52
jarda95
Jako laik se zeptám. Co si pod tím kmitáním vlastně představujete?
ms 29.08.2012 19:54
ms
Sakra : - bych byl moc rád kdyby mi to někdo nějak polopaticky vysvětlil - tesluv transformator ne…
Joseph 28.08.2012 18:10
Joseph
Protože zrovna čtu životopisnou knihu o Teslovi, tak musím doplnit toto tvrzení: Doplnení: - když T…
JoDiK 28.08.2012 19:41
JoDiK
Ja knihu o Teslovi nečetl. No co z literatury vím, počas I svetové války jako generátory pro vysílač…
Joseph 28.08.2012 20:13
Joseph
Paralyzer rozhodne neni tesluv transformator. To by nefungoval. Vf VN totiz nezpusobuje stahy svalst…
bahno 29.08.2012 13:14
bahno
Co ríci k tomu .... je to proste vysokonapeťový transformátor s, do rezonance, vyladenými obvody. ..…
Joseph 29.08.2012 20:38
Joseph
Kam se hrabou...
ms 29.08.2012 21:03
ms
Skinefekt je u tesly zasadni - vyboje neni problem chytat korunou drzenou v prstech, nebo pres vyboj… poslední
bahno 29.08.2012 21:57
bahno
Možná najdeš zajímavé info tady: www.danyk.wz.cz
martas38 29.08.2012 00:56
martas38

Upřímě řečeno doufám, že se tu nikdo takový k tomuto činu neodváží, pokud bys měl základy, tak to pochopíš sám, nebo by stačilo tě někam nasměrovat (což mimochodem když si viděl hory schámat, u kterých jsou vždy i popisy, muselo stačit). Případně by tvá otázka byla k přesnému problému - ten bych s tebou s radostí vyřešil, ale takhle fakt ne. Bez základů je tohle opravdu nebezpečná hračka, už jen budič primáru tě bezpečně zabije. Sorry, ale tohle opravdu nepatří do kategorie elektro, s kterou by měla přijít do styku laická veřejnost. Ikdyž zrovna jednoduché verze s elektronkami patří mezi ty bezpečnější verze, tak se stále minimálně pracuje se síťovým napětím.

Sakra :

- bych byl moc rád kdyby mi to někdo nějak polopaticky vysvětlil
- tesluv transformator

nejde to dohromady, múžeš si privodit ťežký úraz el. proudem, nemel bys to delat sám, beze svedkú, občas má nekdo smúlu a jenom ho najdou .... :x: . Co zamýšliš je detinské, zbytečné a nebezpečné.

Doplnení:
- když Tesla začínal pokusy se strídavým proudem, elektronky neexistovali
- tesluv transformator nepotrebuje elektronku
- kvalita a prevedení izolace je jádrem problému.

Publikovaná schémata jsou volne kmitajíci generátory na nepredvidatelných frekvencích :-D, pravdepodobne neco kolem 40-50 KHz až do, pri nedostatku medi na cívky, či lenosti navíjet, tak do 200 KHz, elektronka je aktívní prvek / rízený spínač
Je štestím, že stredovlné vysílani rozhlasu je minulost, inak by o Tvých pokusech vedeli sousedé v okruhu pár set metrú až nekolik kilometrú .... dle dosaženého výkonu a lokality .... :-D

Netuším co ako chceš vyskoumat. Funkcí identické prístroje jsou volne dostupné v prodeji, bojazlivé starší dámy je nosí v kabelách, nekteré bezpečnostní služby jsou tema prístroji vybaveny, v desingovo odlišném provedení se užívajú pri manipulaci s dobytkem. Verejnost tyto prístroje zná pod názvem el. paralyzér.

Protože zrovna čtu životopisnou knihu o Teslovi, tak musím doplnit toto tvrzení:

Doplnení:
- když Tesla začínal pokusy se strídavým proudem, elektronky neexistovali

Když Tesla začínal pokusy se střídavým proudem, tak elektronky opravdu ještě neexistovaly, ale během jeho života byly vynalezeny a právě Tesla s nimi mohutně experimentoval a vyvíjel nejrůznější typy elektronek, hlavně v souvislosti s generátory pro bezdrátovou komunikaci...

Ja knihu o Teslovi nečetl. No co z literatury vím, počas I svetové války jako generátory pro vysílače sloužili hlavne mechanické generátory ... Technologie vakuových elektronek ješte nebyla dostatečne zvládnuta, vše bylo ješte ve fáze experimentú. Videl sem dokumentárny film, o dlouhovlném telegrafním vysílači švédske pošty, generátorom bol alternátor, stojí dodnes, je to turistická atrakce.

Následný vývoj byl bourlivý a velice rychlý.

Paralyzer rozhodne neni tesluv transformator. To by nefungoval. Vf VN totiz nezpusobuje stahy svalstva, protoze kvuli skinefektu netece telem ale povrchem kuze. Maximalne zpusobuje popaleniny v miste vniku do kuze.

Jinak malej tesla se da postavit i s tranzistorem a na baterky a v tom pripade je to fakt maximalne o lokalnich drobnych popaleninach. Coz se da risknout.

Co ríci k tomu .... je to proste vysokonapeťový transformátor s, do rezonance, vyladenými obvody. ... Tečka ... Rozsah skin efektu je u obvodú vyladených na desítky, stovky kHz, trapne malý, není potreba se jím vúbec zabývat ... Tak asi tak.

Teslúv transformátor je efektová záležitost, jiskrište, rúzne tvarované elektrody pro efektní výboj v prostoru ....

Detem, ale obecne lidu, se líbi když neco svíti a vybuchuje. Noční obloha na nový rok je dostatečne výmluvná.
Čínske ohňostroje jsou snad Nejvetší na svete, je to jejich národní posedlost ....
Výbuchy tvorí hlavní obsah mnoha hollywoodských filmu, čím víc toho vybuchne, tím lepší film ...

Desivé ....

Skinefekt je u tesly zasadni - vyboje neni problem chytat korunou drzenou v prstech, nebo pres vyboj preject rychle rukou. Nekope, neboli, vlastne ani neni citit(tedy prsty, ozon je nosem citit dobre), pouze pokud se vyboj opre do jednoho mista v kuzi tak lokalne pali. To ovsem dukladne, v miste vniku na plose zhruba spendlikovy hlavicky povrch kuze zcerna. Hoji se to ale rychle a bez jizev.
Mnohem podobnejsi zarizeni je violet-wand, takovej ten forichtung z postrizin - v podstate tesluv transformator s bankou s ridkym vzduchem. I ve filmu se Vasaryova neklepe, ale uziva si, neb to zlepsuje prokrveni a zveda citlivost kuze.
Vse vyse popsane zazito na vlastni kuzi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru