Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce chaty

Zdravim.

Dostala se mi do rukou chata, nebo zahradni domek, ci jak tomu rikat. Majitelka ma naplanovanou kompletni rekonstrukci od plastovych oken, zateplene fasady, nove strechy a komplet vnitrku vcetne rozvodu a instalaci.

Nyni se venuju fasade, plan je takovy:
majitelka naplanovala zatepleni mineralni vatou, konstrukci z drevenych lati a zaklopeni OSB deskami, potom nejaky nater.
Rost z lati mam vicemene hotovy a budu izolovat a zaklapet. OSB desky jsou 15mm tluste P+D, format 2500x600mm tusim.
A ja bych potreboval vedet,jestli je v perodrazkach srazet nadoraz nebo nechavat mezeru, pripadne jak velkou?
predpokladam ze ty desky budou pracovat a roztahovat se, ale nemam zkusenost s tim, jak moc. Desky budu prychytavat plosne k vodorovnym latim srouby 4x45mm.

Pocitam, ze mi v prubehu rekonstrukce vyvstanou jeste nejake otazky, tak to tu encham otevrene a kdyztak bych se poradil.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/1778-chata-j pg]

Předmět Autor Datum
Desky nadoraz. Nároží se mi zda divně připravené, možná i detaily kolem oken a nemyslím že by zkresl…
sHpy00n 28.08.2012 17:38
sHpy00n
No ono uz to samo o sobe izolovany tak nejak je,prava cast, jak je ta bila podezdivka je ze 40cm yto…
Jaffata 28.08.2012 19:09
Jaffata
Tak jsem po tom trochu patral a vicemene jsem se docet, ze mezi deskama by mely byt mezery cca 2mm k…
Jaffata 29.08.2012 07:49
Jaffata
nevím kde jste pátral, ale desky nadoraz. Bez mezer.
milan.cukrar 29.08.2012 09:13
milan.cukrar
google- OSB fasada a vyplivlo mi to diskuze v nejakych forech kde se o tom bavili.. Dam je tedy nado… poslední
Jaffata 29.08.2012 09:16
Jaffata

Desky nadoraz. Nároží se mi zda divně připravené, možná i detaily kolem oken a nemyslím že by zkreslovala fotka. S nějakou folií počítáš? Laťe se zdají být střešní 6x4 Nebude 6 cm izolace málo? Hele a co ta glajcha na střeše.. trochu brzo dyž teprva začínáš, ne??

No ono uz to samo o sobe izolovany tak nejak je,prava cast, jak je ta bila podezdivka je ze 40cm ytongu, ta drevena cast nad tim je ze z hranolu, a mezi nima ruzny zbytky polystyrenu a buhviceho a leva cast po to okno na stitovy stene je cas z nejakejch drevenejch panelu, ktery v sobe maj izolaci taky, Ale je tam hromada tepelnejch mostu a tech se chce nejak zbavit.
Ta majitelka je architektka a tloustku izolace si spocitala takhle, takze ja delam jak to chce ona.. navic ono malokde je fakt 6 cm, spis je tam tak 8-15 podle toho jak krivy to je.
Narozi jsem delal takhle protoze tim jak je to strasne krivy musim zacinat na rozich svislejma latema a vsude hrozne podkladat abych vubec chytil nejakou rovinu. Plan mam udelat to tak, ze deska na kraji bude vlastne presahovat pres tu krajni lat co tam ted je, tak aby na ni pak sedla ta "za rohem" a zevnitr k ni prisroubuju lat, ktera vlastne nebude spojena s tim rostem a tim sesroubuju ty rohovy desky k sobe, abych nesrouboval v rozich primo ty OSBcka..

A kolem tech oken, maj prani uropit skoro cely ramy oken pod tim OSB, aby z ramu bylo videt jen asi 1cm... me se to nejak nezda, ale pry to tak maji doma a z hlediska tepelnych odporu ze je to super.. nevim no

Glajchu tam zadnou nemam :-D to presahuje spicka nakyho smrku za tim barakem :-D

a jeste az na me posle jejiho manzela, kterej mi klad na srdce ze ty OSB rozhodne musi mit mezery, ze to jinak bude pracovat, boulit se, trhat srouby a podobne, cim mam argumentovat ze davam desky nadoraz?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru