Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podbití střechy

Dobrý den,
potřebovala bych návod, jak svépomocí podbít střechu. Jako laikovi se mi zdá, že je to jednoduché - vezmu palubky, natluču je hřebíkama na trámy a hotovo. Pak seříznu pilou přesahující konce a nalakuji. Asi to tak není? Je zapotřebí udělat si nějaký rošt? Nebo stačí palubky natlouct na přesahující krokve a nějak hezky "začistit"? Prosím, poraďte.

Předmět Autor Datum
1. Málokdy jsou krokve rovné, takže rošt z latí cca 2x10 cm určitě, začnete latí u první krokve pak…
dexters 26.08.2012 10:44
dexters
Jen upresnim a opravim: 2x10 cm se radi mezi prkna a ne mezi late. Ale to je jen okrajove. Souhlasim…
Pepanek 27.08.2012 23:19
Pepanek
Nejlepší variantou jsou plastové palubky. Jsou totiž bezúdržbové. Doporučuji Del. Dotaz je rok a pů…
Petr Tomek 02.02.2014 22:50
Petr Tomek
Děkuji za rady!
Ema 07.09.2012 07:05
Ema
Vše je o penězích a vzhledu. Když budou palubky světlé, je třeba použít správný držák. Pokud je palu… poslední
milan.cukrar 03.02.2014 08:26
milan.cukrar

1. Málokdy jsou krokve rovné, takže rošt z latí cca 2x10 cm určitě, začnete latí u první krokve pak u poslední a do našponovaného provázku přibijete hřebíky (min 70mm dlouhými) zbytek latí na zbývající krokve.
Jestliže na konci sřechy není krokev(tzn. vdálenost od poslední krokve ke štítové zdi je větší než cca 25 cm, musíte vyrobit pomocnou konstrukci na kterou palubky přibijete.)
2. Palubky je lépe natřít před montáží(alespoň 1 z obou stran).
3. Konce palubek, které dáváte na sraz také zařezávejte.
4. Palubky je lépe šroubovat vruty (hřebíky se časem vytahují), když už ale budete přibíjet palubky hřebíky, přibíjejte je pod úhlem (zešikma) na střídačku (jeden doleva druhý doprava kolmo na rovinu krokví).
5. Palubky přibíjejte tak, aby do drážky v palubce nemohla natéct voda, tj. drážkou vždy dolů, perem nahoru.
6. Palubky nesrážejte při montáži nadoraz, nechte je navolno, cca 1 mm vůli.(při vlhkém počasí navlhnou a roztáhnou se( vyboulily by se vám).

Jen upresnim a opravim:
2x10 cm se radi mezi prkna a ne mezi late. Ale to je jen okrajove. Souhlasim s naterem z obou stran. Ikdyz se to zda zbytecne, naterem i z druhe strany se zabrani krouceni palubek. Je vhodne natirat i rezy. Ale v zadnem pripade se palubky nesroubuji vruty. To si tam rovnou nasroubujte hoblovana prkna. Palubky se pritloukaji kolarskyma hrebickama (bez hlavicky)pres roh pera a palubky pod uhlem cca 45 stupnu. Palubky muzete klidne srazet. Kdyz jsou natrena, tak zas tak moc nepracuji

Nejlepší variantou jsou plastové palubky. Jsou totiž bezúdržbové.

Doporučuji Del. Dotaz je rok a půl starý, cpát sem reklamu není nutné. (karel) kde najdete i montážní návody a jsou zde nejlevnější protože palubky dovážejí přímo ze zahraničí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru