Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mala hodnota privodneho istica - 3f spotrebic

Podle ČSN změna průřezu možná není bez toho, aby bylo provedeno další jištění, prakticky to samozřejmě lze stvořit i v nějaké krabici.
- Dle normy je třeba při každé změně průřezu vodičů provést jištění tak, aby maximální proud odpovídal ze všech hledisek použitému průřezu -impedance,oteplení... Je to z také toho důvodu, že pokud by někdo v budoucnu řešil vypadávání jističe, nebo použití kabelu odbočkou také pro jiný účel (třeba 3f. zásuvku) a viděl, že tam 4ku jistíte 16A jističem, dá tam v pohodě 25A, ale neví, že někde dál je kus 2,5ky kabelu, který tak bude brutálně přetížený a třeba při zkratu tam uhoří PE a fáze půjde na do kostry bez jakékoliv základní ochrany.

Zkrátka, při nové instalaci se tam má dávat to, pro co je to určené, ale pokud je to už hotový, nezbývá, než to dotáhnout do zdárného konce, jak to nejlépe jde :-). Správné by tedy bylo: ukončit 4ku ve skříňce s 1x 3f. a 1x 1f. jističem 16A, z 3f. vývod do krabice, nebo sporákové kombinace a z 1f. do zásuvky v místě budoucí trouby (nová informace), nebo oba spotřebiče natáhnout samostatně už z rozvaděče. O budoucí troubě nebyla ale v původním dotazu zmínka:?:. Také "méně správně" zbývá instalovat nějakou "prostornější" sporákovou kombinaci, protože s tou 4kou to bude trochu boj a "implementovat" do ní jak 3f. vývod pro desku, tak zásuvku pro troubu a vývod v rozvaděči označit, aby budoucí pokolení vědělo, co jsem provedl.:-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny