Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, nejenom odpady.:-) V případě, že chcete vodu na zimu vypouštět, protože zařízení neprovozujete…
mirektatra 02.07.2012 16:40
mirektatra
nerovností pokládky vzniklý "vzduchový pytel", může způsobit neprůtočnost potrubí při malém výškovém…
sHpy00n 03.07.2012 01:34
sHpy00n
No, ani ten tlak nemusí být moc nízký (třeba 2 Atm.). Jedná se o to, že voda sice teče z kopce, ale… poslední
mirektatra 03.07.2012 08:46
mirektatra

Ano, nejenom odpady.:-)
V případě, že chcete vodu na zimu vypouštět, protože zařízení neprovozujete a nevytápíte, je nutné dost přesně vyspádovat i vodovodní potrubí k výpustným kohoutům tak, aby po uzavření přívodu, otevření vypoušťáků a výtokových armatur, voda zcela vytekla z celého systému. Pro jistotu doporučuji vyfoukat zbytky vody po vypuštění, stlačeným vzduchem a armatury nechat otevřené po celou zimu.
Pokud toto provozování neuvažujete, je spád vodovodního rozvodu v malé budově lhostejný. Jiná situace je u vodovodních řádů, kdy nerovností pokládky vzniklý "vzduchový pytel", může způsobit neprůtočnost potrubí při malém výškovém rozdílu konců řádu.

No, ani ten tlak nemusí být moc nízký (třeba 2 Atm.). Jedná se o to, že voda sice teče z kopce, ale při plnění potrubí o velkém průžezu neteče plným průměrem, proto naplní nějakou prohlubeň, potom druhou, třetí a vzduch mezi nimi se stlačuje a uvolňuje, ale nemá při malém průtoku kam utéct (v potrubí je vzhledem k délce, malá váha vody). Voda protéká těmi vyvýšenými místy jen částí potubí a přelévá se z jedné prohlubně do druhé. Potrubí potom sice nějak funguje, ale pouze malou částí průřezu a chová se, jako silně přiškrcená trubka a to i při jinak dostatečném tlaku. Tlak a průtok v potrubí, které paradoxně teče z kopce, se musí zvýšit čerpadlem a vzduch tím vyhnat k výtoku. Potom je průtok v potrubí už závislý na váze vody (spádu) a tření o stěny, tedy rychlosti proudění...:-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru