Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proti plísni?

Zdravím,
ráda bych se poradila s kutily o tom, co použít proti plísni pod dřevěnou podlahu. Renovujeme klasickou dřevěnou podlahu (která původně byla z prken, nyní dáme palubky), která bude ležet na dřevěném roštu. Rošt bude položen na hlíně. Pod původní podlahou, až přímo pod prkny, byla škvára, což vyhazujeme. Rádi bychom nechali pod palubkami vzduchové "polštáře", aby nehnily od spodní vlhkosti, ale na hlíně se shora tvoří tenká vrstva plísně. Uvažovala jsem, jak tomu předejít pod novou podlahou, například posypem hlíny tenkou vrstvou štěrku, nebo něco takového. Přítel uvažuje o posypu polystyrenem (ne desky, spíše drť), ale nevím, zda by i polystyren nechytil plíseň. Můžete mi poradit? Máte někdo zkušenost?

Předmět Autor Datum
A je to určitě plíseň, nebo spíš houba? To by ještě scházelo taková dřevomorka..
sHpy00n 12.06.2012 20:10
sHpy00n
No pokud tam není izolace , tak s tou vlhkostí bude problém. Pokud tam má byt sucho, tak hlínu vykop…
Matyas xl 13.06.2012 09:41
Matyas xl
Izolace není, je to historická budova, která stojí kompletně na hlíně. Renovaci podlahy je třeba udě…
Ori 13.06.2012 10:25
Ori
Pokud to je historická stavba a je třeba zachovat původní ráz, tak to je něco jiného. Tam beton nebu…
Matyas xl 13.06.2012 13:55
Matyas xl
Že ti huba neupadne. A víš proč?
sHpy00n 13.06.2012 10:49
sHpy00n
Podsyp je ta škvára, kterou chcete vyhodit. Na ní leží polštáře.
kejki 13.06.2012 22:29
kejki
Měla jsem dojem, že polštář se říká tomu prostoru mezi trámky roštu, takže na tom ležet polštáře nem…
Ori 14.06.2012 00:59
Ori
Polštář je ten rošt ( trámy ), na kterém jsou prkna. Ta škvára tam slouží jako drenáž. Takže jestli… poslední
Matyas xl 14.06.2012 09:04
Matyas xl

Izolace není, je to historická budova, která stojí kompletně na hlíně. Renovaci podlahy je třeba udělat co nejpřesněji podle původní podlahy, ale také tak, aby podlaha vydržela, proto tyhle mé úvahy. Vybetonovat by to moc dobře asi nešlo, jak říkám, na hliněném podkladu je celý dům, takže nějak nevím, jak by se to provedlo v téhle konkrétní místnosti. Uvažuju o nějakém vhodném podkladu. Pod rošt fólii, ale zase natáhnout fólii pod celou podlahu, když ta hlínu na povrchu plesniví se mi nezdá, možná by to spíš mělo nějak větrat (proto ta úvaha o štěrku, pod původní podlahou je škvára).

Co se týče té plísně, není to nějaké extra drama, ale kvůli vlhkosti se dělá slabá potrhaná vrstvička suše bílého sajrajtu (ne takové ty "výtrusy", vypadá to spíš jako posypané bílám pískem). Přiznávám, že netuším jak přesně vypadá dřevomorka, ale to bych neřekla, že by tam bylo. Původní prkna mají červotoč, ale krom toho vypadají obstojně.

Pokud to je historická stavba a je třeba zachovat původní ráz, tak to je něco jiného. Tam beton nebude to pravé. Pak zřejmě jedině použít hloubkově naimpregnovaná prkna. Mezi podlahou a hlínou nechat vrstvu pro odvětrávání. Ale stejně vlhkost a dřevo k sobě vzhledem k velmi dlouhé trvanlivosti nejdou. Ochranné nátěry je nutné po nějakém čase obnovovat a při tom vždy rozebírat podlahu?
Možná by to chtělo spíš kontaktovat nějakého pamatkáře - restauratéra, protože tohle bude asi chtít nějaký speciální postup a ošetření dřeva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru