Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Navrtaný kabel 220V

Zdravím, omylem jsem navrtal přívodní kabel do baráku, kterým jde i 400V. Vyhodilo to pojistky. Akuša je v pohodě a když jsem pojistky znovu nahodil, vše funguje bez problémů. Kabel je relativně dobře přístupný, tak jsem ho pořádně prohlédnul. Nikde nejiskří a nic nedělá. Jak velký je to průser a co s tím dělat?
Děkuju za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zatím je to v pohodě. Ale mohl jste navrtáním zmenšit průřez některého vodiče. Nevím jaký máte rozvo…
dexters 25.05.2012 02:55
dexters
Kabel nechte spravit elektrikářem, který použije lisovací nebo trhací spojky a plášť zasmrští do sam…
dexters 25.05.2012 03:00
dexters
Kolezi výše mají úplnou pravdu. Jo a v žádným případě se na to nevykašlete, "protože dyk to funguje"…
mirektatra 25.05.2012 07:05
mirektatra
Určitě se na to vykašlat nechci. To ani náhodou. Na to se elektriky moc bojím. Šlo mi jen o to, jest…
bunny 25.05.2012 10:33
bunny
není na co čekat, zaprší, namokne a bude to horší...jestli je to hlavní přívod ČEZ, naebo E-ON, nebo…
paul 25.05.2012 17:31
paul
To nenamokne. Je to přímo u pojistek ve skříni doma v kuchyni. To snad hlásit nemusím.
bunny 25.05.2012 21:59
bunny
"Přívodní kabel do baráku" máte "přímo u pojistek doma v kuchyni" ? Zavolejte hned toho elektrikáře,…
mirektatra 26.05.2012 06:43
mirektatra
Tak jsem mluvil s elektrikářem revizákem a říkal že by to mělo být dobrý. Ať se v tom nikdo nešťourá… poslední
bunny 27.05.2012 20:46
bunny

Zatím je to v pohodě. Ale mohl jste navrtáním zmenšit průřez některého vodiče.
Nevím jaký máte rozvod a jištění. Nejhorší případ, že je to čtyřžilový kabel, kdy jste v něm navrtal PEN, při jeho přerušení (vlivem proudového nebo mechanického namáhání v horizontu několika let) se vám přes jiné spotřebiče může na 1. fáz spotřebiče dostat napětí blízké 400V. Čímž dojde při zapnutí k jejich částečnému nebo totálnímu poškození(fén, mixér, pračka,vysavač. televize, atd.) A dále vodič PEN je i ochranný vodič, kdy při poruše spotřebice (fáz. napětí se dostane na kovový kryt spotřebiče) může dojít k úrazu elektrickým proudem.
Při navrtání některého fázového vodiče, pak riziko přerušení(vlivem proudového nebo mechanického namáhání v horizontu několika let)by mělo negativní následky jen pro třífázové spotřebiče ((bez náležité proudové i jiné(hlídač fází s blokováním) ochrany)).Typický příklad(čerpadlo, cirkulárka, atd).

Kolezi výše mají úplnou pravdu. Jo a v žádným případě se na to nevykašlete, "protože dyk to funguje":!: Průšvih to je docela podstatnej, protože se jedná o přívodní kabel do baráku, takže v ohrožení je celej barák ! Nevím, které jištění vypadlo, ale múže to být i kabel před elektroměrem, tedy "neměřená část" a oprava by tedy měla být hlášená příslušnému REP. Také je možné, že Vám doma všechno relativně funguje pouze pomocí uzemění, pokud jste převrtal "nulák" /PEN/, nebo ještě hůř, u 5ti žilového kabelu "kostru" /PE/ a všechno tedy svítí, ale úplně bez ochrany před nebezpečným dotykem. (Jediným bezpečným místem v domě je pak paradoxně to nejvíc rizikové - správně udělaná koupelna :puff:)
Já vím, není to příjenmé, ale stane se ... Částka za opravu nebude závratná a nechal bych si jistě vystavit i účet, který bych uschoval pro případ nějakých dalších problémů (pojišťováci vyhrabou cokoliv...).

"Přívodní kabel do baráku" máte "přímo u pojistek doma v kuchyni" ? Zavolejte hned toho elektrikáře, protože pokud jste vrtáním přerušil u 5ti vodičového kabelu ten zelenožlutý, je celý barák bez ochrany před úrazem elektrickým proudem, ačkoliv "všechno normálně funguje". Nejbezpečnější místo je tak paradoxně koupelna se správně provedenou instalací.
Já bych na Vašem místě nečekal a na opravu si uschoval i účet - pojišťováci hledají cokoliv...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru