Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padání hlavního jističe

Už jsem to psal nahoře, ale tedy znovu:
1- Jestliže i "prsknutí žárovky" a "zkrat na motoru vybavil oba jističe", potom se jedná o zkratové proudy, které nemají nic společného s proudovým zatížením jističe spotřebou, tedy ani s "vyhřátím", proudovou zatěžovací charakteristikou a podobně. Vypíná zkratová spoušť jističe, ne bimetalová, přetěžovací!
Charakteristika B,C,D upravuje průběh proudu při přetížení, tedy dobu, po kterou nevypadne při zvýšeném jmenovitém proudu. Popsat to lze takto: Jistič má hodnotu 16A, kterou udrží trvale. Proud 17A vydrží při charakteristice "B" řekněme 1 hodinu, při charakteristice "C" 1,5 hodiny, při "D" 2 hodiny. Za uvedenou dobu se ohřeje přetížený obvod, ale také bimetal v jističi, který jistič vypne.
2 - Vybavení při zkratu: Takové vybavení musí být okamžité a měří se v milisekundách, proto k němu slouží zabudovaný elektromagnet. Ten "vybaví", tedy vypne, jistič při zkratu, kdy skokově roste proud v obvodu, aniž by se obvod stejně rychle celý ohříval, roste však "dotykové napětí" v místě zkratu a je zde nebezpečí úrazu elektřinou. Elektromagnetická spoušť má v jističi za úkol, v co nejkratší době rozeznat tuto poruchu a obvod vypnout dřív, než napětí nebezpečně vzroste.
Z důvodu blízkosti trafa jsou zde zkratové proudy tak rychlé, že než stačí vybavit jistič nejbližší k místu poruchy, zaznamená poruchu i jistič následující, případně i další. [b]Ano, je to průvodním jevem "kvalitního vedení", s velmi malým zdánlivým odporem. Jedním z řešení může být to, co navrhoval kolega, tedy "zhoršit" (upravit) zdánlivý odpor obvodů, vložením tlumivky, které se používají u přepěťových ochran, na vstupu do hlavního rozvaděče v budově.
:-x No dyk vim, zas už je to vobšírný, jak šíré rodné lány, ale já to líp neumím říct :-[ .

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny