Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Můžou děti jezdit v autě na předním sedadle?

Zdarec,
jak je to s jízdou dětí na předním sedadle v autě? Mám sedmiletýho synovce a občas je pro mě výhodnější, když on sedí vpředu a manželka s malým prckem vzadu. Jen nevím, jestli tam podle zákona sedět může, nebo ne. Má pod sebou podsedák, tzv. bobek, kvůli výšce.

Hledal jsem různě po netu, ptal se lidí, ale nikde jsem nenatrefil na srozumitelnou a jednoznačnou odpověď. Pokud jsem z celýho internetu pochopil, tak věková hranice by být neměla (těch magických 12 let už padlo před nějakými deseti lety), ale jistej si tím nejsu. Omezení je na výšku (jinak podsedák) a na hmotnost dítěte, už si ale nepamatuju, kolik přesně.
Malý děti se dají vozit v sedačkách, tak proč by nemohlo sedmiletý dítě? A kdybych měl jako auto malý kupé, kde nejsou ani zadní sedačky, tak to dítě nemůžu ani odvézt? To se mi taky nezdá.

Takže - víte to někdo jistě, jak to skutečně je? Žádný dohady podle vyguglených článků, ale opravdovou a jasnou odpověď, nebo jasný výklad zákona, protože já su z toho jelen.

Díky předem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Snad jen pro doplnění, za dobu kdy byl příspěvek vložen, se nyní najde na netu jasné vysvětlení. Za… poslední
Pavel 75 16.10.2016 13:23
Pavel 75

Snad jen pro doplnění, za dobu kdy byl příspěvek vložen, se nyní najde na netu jasné vysvětlení. Za autosedačku se obecně považují konstrukce, které mají vlastní upínací systém. Ty jsou většinou více než tříbodové a lépe definují pozici pasů a rozložení váhy při nehodě. Avšak hlavním omezením je zatízení pasů - což je právě 36kg. Obecně tedy platí, že autosedačka musí být dítěti akorát - nesmí být těžší, ani z ní vyrůstat. Pak už se (do 150cm) používají podsedáky. U nich se využívá upínacího systému auta, a "jediným" kritériem je nastavení pásu tak, aby procházel přes klíční kost a ne přes krk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru