Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo nečerpá

Dobrý den,
prosím o odpověď na tuto otázku: může čerpadlo se sáním nenatlakovat jen proto, že přívodní potrubí (od studny) nemá patřičný spád?

Podrobný popis:

Domácí vodárna Grundfos JP Basic 4 (nádoba 50 litrů) v baráku, tahá vodu ze studny vzdálené 20 metrů a z hloubky 2 metry (kopaná studna). Fungovalo výborně, ale v zimě praskla trubka (jedná se o chalupu, stávající potrubí 5/4" pozink, umístěné jen 80 cm pod zemí). Rozhodl jsem se staré potrubí vykopat a nové položit hlouběji. Než ale přijede bagr a než bude hotovo, chtěl jsem tahat vodu alespoň provizorně po povrchu. Nové potrubí (hadici) RPE, taky 5/4", jsem táhl od studny po zemi, ale čerpadlo natlakovalo jen do 2 barů a pak už "nemohlo dál" (ručička tlakoměru zůstávala na místě, motor běžel). Spád potrubí je pozitivní (směrem k čerpadlu stoupá), jenže dvůr je nerovný, takže to neplatí po celé délce hadice. Může to být tím? Vzduchové bubliny, které se nedají odstranit? (Proléval jsem hadici vodou dost..) Jediná další možná příčina by byla netěsnost při napojení potrubí na čerpadlo, ale to se mi nezdá. Dotažené jsem to měl. Poruchu čerpadla vylučuju, dal jsem ho do servisu, ale vrátili mi ho s tím, že funguje normálně.

Předem velký dík!

Předmět Autor Datum
jednak b\ to mohly udělat vzduchové bubliny, ale není vnitřní profil hadice menší než u trubky? do j…
paul 10.05.2012 09:36
paul
Vnitřní průměr hadice je 40 mm (viz shop.koska.cz). Dokumentace bohužel leží na chalupě, ale vychází…
Ušrum 10.05.2012 09:44
Ušrum
Podle názvu by mělo být samonasávací. Zkus otevřít kohoutek vodovodu a pokud bude utíkat vzduch chví…
Stefran 10.05.2012 09:42
Stefran
bohužel teď nejsem "u toho", ale když jsem to zkoušel, mohl jsem otevřít kohoutek a tekla z něj voda…
Ušrum 10.05.2012 09:47
Ušrum
Ano, sací strana musí být vzduchotěsná. Je dobré, po zprovoznění, nechat delší dobu vytékat vodu bez…
mirektatra 10.05.2012 11:21
mirektatra
Díky, a kolik tak je "delší dobu" nebo jak poznám, že bubliny už jsou pryč? Vypínal jsem čerpadlo vž…
Ušrum 10.05.2012 11:41
Ušrum
čerpadlo může jet hodinu...otevři všechny kohoutky ať to nemaká do tlaku a nech to 5 minut jet....pa…
paul 10.05.2012 11:50
paul
S tím otvorem - ten by spíš vzduch jenom přidával, ne? Trubky naplnit otvorem vodou a otvor utěsnit…
Stefran 10.05.2012 12:32
Stefran
Čerpadla jsou utěsňována okolo hřídele uhlíkovou, keramickou ucpávkou, nebo guferem. Stává se, že se…
corve43 10.05.2012 12:51
corve43
Sací koš mám (nový) na konci nového potrubí. Čerpadlo je 4 roky staré, ale jak říkám, v servisu ho o…
Ušrum 10.05.2012 13:21
Ušrum
Napsal jsem: "...nechat delší dobu vytékat vodu bez tlaku na výstupní straně čerpadla, než natlakuje…
mirektatra 10.05.2012 14:11
mirektatra
Děkuju, děkuju, já už to pochopil. Pokládám problém za vyřešený.
Ušrum 10.05.2012 14:31
Ušrum
Díky!! poslední
Ušrum 10.05.2012 14:31
Ušrum

bohužel teď nejsem "u toho", ale když jsem to zkoušel, mohl jsem otevřít kohoutek a tekla z něj voda (čerpadlo stále běželo, ale nedostalo se na tlak 3 bary, kdy by se mělo zastavit). S tím otvorem - ten by spíš vzduch jenom přidával, ne? Z návodu jsem to pochopil tak, že systém musí být vzduchotěsný.

Ano, sací strana musí být vzduchotěsná. Je dobré, po zprovoznění, nechat delší dobu vytékat vodu bez tlaku na výstupní straně čerpadla, než natlakujeme systém. Vzduchové bubliny ze sacího potrubí, se tak dostanou za čerpadlo a potrubí se důkladně odvzdušní. Pokud toto nedovolí vidatnost studny, je možné vodu vracet do studny.

Čerpadla jsou utěsňována okolo hřídele uhlíkovou, keramickou ucpávkou, nebo guferem. Stává se, že se t.zv. vychodí a potom nasává vzduch, čímž schopnost sání je narušena a nevytvoří tlak. Aby čerpadlo i když je samonasávací nebylo namáháno a ihned dopravovalo médium je na konci roury sací koš. I to může být jeden z důvodů problému. Jinak vedení sacího potrubí může být vedeno jakkoliv.

Napsal jsem: "...nechat delší dobu vytékat vodu bez tlaku na výstupní straně čerpadla, než natlakujeme systém.".
Prostě za čerpadlem vytvořit podmínky takové,aby nevznikl tlak, tedy podle podmínek napojit na výtok z čerpadla co nejkratší hadici o dostatečné světlosti, která odvede vodu zpět do studny /v případě malé vidatnosti studny/, nebo například do 200 litr. sudu bez toho, aby čerpadlo nějak tlakovalo. Po spuštění čerpadla kontrolovat v sudu, zda z hadice unikají bubliny = ještě je někde vzduch. Pokud se při chodu čerpadla stále oběvují bubliny z hadice i po načerpání sudu, je to známka netěsnosti na suché části sacího potrubí do čerpadla. Pokud vzduch už z hadice neuniká, můžeme čerpadlo vypnout, ale konec hadice necháme stále ponořený pod hladinu v sudu a delší dobu pozorujeme, zda se voda ze sudu neztrácí. Jestliže se ztrácí, je to známka netěsnosti sacího koše, nebo potrubí pod hladinou ve studni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru