Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FVE, ostrovní systém

Máte někdo osobní (či zprostředkované od známých) zkušenosti s provozováním ostrovního systému fotovoltaiky? Tedy systému, který nedodává (přebytečnou) el. energii do veřejné sítě.

Pár věcí, které mě zaujalo:
- není potřeba žádného schvalování/povolení ERÚ
- systém je možno provozovat vedle čerpání el. energie z veřejné sítě (pokud výkon panelů odběr nestačí pokrýt či v noci a baterie jsou už "prázdné")
- přebytečnou vyrobenou el. energii (po nabití aku) při nízkém čerpání (slunečný den, nízká okamžitá spotřeba: třeba jen lednička+mražák), je možno využít třeba pro ohřev vody v el. boileru, pokud to nespotřebuje klimatizace.

Kamarád vlastní polní FVE a uvažuje o ostrovním systému na svém RD, výhledově v roce 2013-14. Technologie postupují (dle něj) bouřlivě kupředu, objevují se nové a nové vychytávky, ceny klesají - proto vyčkává. Chci se případně svézt s ním; zatím sbírám nějaké informace.

Viděl bych to tak na výkon panelů v hodnotě 2-3kW (cenově se to dnes prý dá pořídit za 100kKč + DPH; předpokládám, že za dva roky to bude pod 100 tisíc vč. daně). Spotřebujeme 4500-5000 kWh ročně.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru