Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou omitku do zaplavovane chaty

Prosim o radu - mame starou chatu z roku 1940, ktera je cca kazdych 5 let zaplavena povodni - nejlepsi by samozrejme bylo ji zbourat a postavit na nejakou podezdivku a nebo prodat a jit jinam, jenze na to nejsou penize atd atd. proste jsem se rozhodl ji zatim udrzovat v obyvatelnem stavu. Letos jsme se rozhodl tam dat dlazbu (aby se to lip vytiralo ;-) - byl tam jen beton) a pri te prilezitosti jsme museli zbourat a (nechat) postavit novou pricku. Ta je ale o kus posunuta nez byla a tak tam vznikla dira ve strope, cca 0.5 * 4m. Puvodni strop je z heraklitu. Premyslime jak to zadelat, tak jsem si rikal, ze asi zase koupit nekde heraklit, ale nevim cim to nahodit (ani jak se to dela, zednicinou jsem zatim vcelku neposkvrneny). Problem je, ze tam je obcas vlhko - ten dum ale neni vlhky pudni vlhkosti, ale proste proto, ze je cas od casu do nejake vysky (cca 0.5 m) zaplaveny. Cili potreboval bych poradit cim udelat tu omitku na strop, aby mi to v dobe zvysene vzdusne vlhkosti nespadlo. Nasel jsem tady nejaky dotaz, ale tam se doporucovala sadrova omitka, a to prave nevim, jestli se hodi do te vlhkosti. Idealne taky, aby se to delalo jednoduse, abych to zvladnul. Nejsem sice (snad) uplne levej, ale nikdy jsem to nedelal. Diky za radu ;-)
A jeste pridam jeden dotaz, ale pochopim, kdyz mi reknete ze se ptam blbe - strop v mistnosti cca 4 x 4 m je pomerne velmi prohnuty , na pude ale nic zasadniho, co by ho tizilo neni (puda je neobyvatelna, strop skladba odspoda herkalit, tramy, zaklop z fosen a na tom nejaka ipa ci co). Je pravdepodobnejsi, ze se proste oddelali a prohnuly ty heraklitove desky, nebo ze se prohnuly cele tramy (jsou tam drevene tramy v rozestupu myslim 1m odhadem 15x15 cm) - blby je, ze se tam nedokazu podivat, jedine ten strop sundat, jenze kdyz ho sundam a budou prohnute ty tramy, tak to abych pak pomalu prestavel celou chalupu
Diky
Filip

Předmět Autor Datum
Vlhké dřevo mají rádi brouci, já bych se podíval. Sádrová omítka je nevhodná, tohle se dělá klasikou…
kejki 18.04.2012 21:39
kejki
Kejki, moc diky za odpoved. Ja bych se na ty tramy taky nejradsi mrknul, jenze to znamena sundat ten…
filuna 19.04.2012 08:26
filuna
za mne: - jestli se chces ucit, tak za techto podminek radeji zborit a dat tam sadros nebo prkenny z…
DKK 19.04.2012 15:09
DKK
jo presne, naroky jsou tam rozhodne mensi, i kdyz castecne tam i bydlime od jara do podzima kdyz je…
filuna 19.04.2012 15:24
filuna
hele, ja vesel stresni late 6x4cm na takove ty profily co se dela sadrokarton. Je to fajn, protoze j…
DKK 20.04.2012 08:06
DKK
Pokud to bývá zatopené jednou za 5 let.. cca... a jen do 50 cm, asi bych se s tím nesmířil a nerezig…
sHpy00n 20.04.2012 22:20
sHpy00n
jojo, takovyhle podobny napad mel uz deda. uz dokonce pribetonoval sokl pred vchodove dvere. jenze t… poslední
filuna 21.04.2012 07:53
filuna
Rovnat prohnuté trámy? Jestli máš místo, udělej rovný podhled a trámy nech být. Ten závěs o kterém b…
kejki 21.04.2012 00:27
kejki
diky kejki, podivam se nekde po te prirucce
filuna 21.04.2012 07:27
filuna

Vlhké dřevo mají rádi brouci, já bych se podíval.
Sádrová omítka je nevhodná, tohle se dělá klasikou - rákos nebo rabicka, špric, jádro. Jestli to má nějak slušně navazovat na zbytek, tak si zjednej zedníka, tohle na učení zedničiny zrovna není.

Kejki, moc diky za odpoved. Ja bych se na ty tramy taky nejradsi mrknul, jenze to znamena sundat ten heraklit (tam pod tou dirou jeden je a ten vypada uplne v poradku), a porad nevim, jestli je mozny, ze jsou prohnuty i tramy, a nebo je to jen provesenej ten heraklit (za tech 70 let bych to asi spis cekal). Ze bych to asi sam nenahodil jsem si myslel, ale nemel jsem se koho zeptat, jestli je to jen tezky nebo hodne tezky ;-) No, mozna to nakonec sundam vsechno a necham tam nejakyho zkusenejsiho cloveka (tedy remeslnika) pridelat sadrokarton a bude.
Tak me napada, bylo by dobry tam dat nejakou vatu dovnitr jako izolaci? Ja bych to tam dal, ale nevim co to udela s tou vlhkosti, aby to vysychalo...
Dik
Filip

za mne:
- jestli se chces ucit, tak za techto podminek radeji zborit a dat tam sadros nebo prkenny zaklop

- jestli to chces nahodit, tak zrovna strop je vec ktera te pri uceni od zedniciny vyleci na furt ...

Ja bych to shodil, aspon uvidis jak jsou na tom tramy, jestli dobry tak nacpat vatu (asi to neni obytny, tak jak tlustou budes chtit) a zespoda mozna parozabranu a podbyt palubkama, nebo sadrosem

Je to tezky kompromis, nepises jestli se na to koukas nebo ne, jestli tam bydlis nebo ne, jestli ti zalezi na tom jak to vypada ... a vetrat co muzes ... je taky dobry zpusob

Vsechno co pisi tak jenom proto ze predpokladam ze na chate jsou naroky na cokoliv podstatne nizsi jako na korektni bydleni.

DKK

jo presne, naroky jsou tam rozhodne mensi, i kdyz castecne tam i bydlime od jara do podzima kdyz je pocasi na to, aby bylo fajn byt venku. V zime tam nejsme, to bych jen topil a stejne je vsude tma. Takze izolace staci jen pro takove to jarni a podzimni pritapeni.

Jinak, je to strop v obytny mistnosti, ale nejak turbokrasny to byt asi nemusi. puda obytna neni.

asi to tedy shodim, i kdyz dneska jsem tam byl a myslim, ze prohnuty jsou i tramy (buh vi co tam je...)

jak moc je tezky srovnat to nejak do roviny (mam na mysli dat na to nejak late do rovniny), aby se na to dali dat palubky? nekde jsem tu cetl prispevek, ale uz ho nemuzu najit, ze se tam davaji takovy kovovy bazmeky (jak se to jen jmenovalo...), do kterych se upevni late a da se to v nich lip postelovat. je na to upevnovani a vyrovnavani nejakej osvedcenej figl. jak rikam, tramy asi tak v rozteci po metru, pres prostor 4 x 4 m, uprostred je to cely prohnuty o par centimetru
Diky

hele, ja vesel stresni late 6x4cm na takove ty profily co se dela sadrokarton.
Je to fajn, protoze je to zelezo ktere ohnes do profilu "U" prichytis na tram a pobokach mas kopec der v kterych prenadherne poladis lat jak potrebujes. Maji delsi i kratsi, ale nazev toho profilu ti nereknu - SDK se vyhybam jak jen je mozno.

DKK

Pokud to bývá zatopené jednou za 5 let.. cca... a jen do 50 cm, asi bych se s tím nesmířil a nerezignoval. Je-li to možné, chatu podřezat a provést dokonale izolovanou, pod parapet vysokou vanu. Tlak půl metru vysokého sloupce vody by mělo obvodové zdivo vydržet. V závislosti na na jeho konstrukci. Kdyby byly pochybnosti, neváhal bych kolem chaty přibetonovat armovaný sokl. Podlahu na izolaci opět armovaný beton 15 cm. Viděl jsem co dovede spodní voda ve sklepě 2.5 x 3 m. Tlak vody zvednul a roztrhal 10 cm beton s KARI sítí jako nic. Pro případ povodně mít vyřešenou a připravenou uzávěru vstupních dveří pro bleskovou montáž a máte klid.
Ze stropu bych shodil všechen heraklit a nahradil ho sádrokartonem a izolací. Prohlé trámy vyvěsit do krovu nebo spodem podepřít průvlakem.

jojo, takovyhle podobny napad mel uz deda. uz dokonce pribetonoval sokl pred vchodove dvere. jenze to je vsechno. a ted by se musela delat ta armovana vana + poradna izolace kolem toho zvenci a... nemam predstavu, kolik by to stalo a co by s tim bylo za praci, ale vysledek by stejne byl ponekud nejisty. povodne preci jen nemaji vzdy stejnou uroven hladiny, 5 leta voda je sice cca 40-50 cm, ale stoleta je uz pres metr a nejvetsi dosazena byla 2002 a to bylo 1.7m. cili pri nekterych povodnich by se tam voda mohla dostat, resp. az po okna by to byl porad ten bazen, ale s cim dal tim vetsim tlakem a pokud by to nebylo provedeno naprosto dokonale (a take roky udrzovano v dokonalem stavu), pak hrozi vzdy vyrazne pozkozeni konstrukce.
jedine rozumne stavebni reseni jak zabranit vniknuti vody do objektu je tedy (podle mne) postavit ho s podlahou nad 170 cm (vyssi povoden bych nepredpokladal, nebot 2002 byla vic nez tisicileta na berounce, i kdyz vsechno je to jenom statistika). To ale stoji penize a ja ted tolik penez nemam a pujcovat si na chatu nechci.
takze jsem se po mnoha letech premysleni (a pred tim premysleli rodice a deda) dopracoval k takovemu rekl bych "relaxacnimu" pristupu, tedy nebranit vniknuti vody dovnitr, naucit se s tim zit a prizpusobit interier a uzivani tehle situaci. Uz mi chybi jen najit na tom i neco pozitivniho a je to dokonaly ;-) (jak se rika, na svete neni nic objektivne spatne nebo dobre, vsechno je jen o tom, jak se rozhodneme to videt - to je filozofie,co :-) Delam si srandu, ale koneckoncu, je to lepsi, nez z toho byt otraveny. Je to jenom chata...
No, v principu se da rict, ze kdyz je mi cca 40, tak do nejakych 70 let jeste zhruba 6x vytru, opravim par upadlych kusu omitky a neco treba pretru barvou. Tak to neni takova hruza ne? :-) Vevnitr uz mame vsechno postupem let promysleny, jeou tam palandy a veci se davaji pred povodni nahoru, skrine a skrinky jsou na podstavcich, podlaha uz je ted dlazba (to se to bude vytirat) atd. Jeste jsem vymyslel (a chci to zkusit pristi povoden), ze na ten deduv sokl prede dvermi nenamontuju ne jak chtel on nejakou barieru, ale v nejake konstrukci uzavreny molitan, takze se voda sice dostane dovnitr, ale mela by byt filtrovana, bez blaticka :-)
a jednou, az budu bohatej ;-) tak treba shodime strechu a postavime nad tim nejakou drevenou lehkou nastavbu a dole bude jen "protekane prizemi" s pinkpongem atd.
Ten heraklit ale asi fakt shodim
a diky za reakci a nazor
f.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru