Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ideálni poloviny nemovitosti-chaty. Druhý majitel bránív přístupu.

Nejlepší bude se domluvit. Právo nastpuje až tehdy, kdy se lidé nedovedou dohodnout.
Domluvte si co chcete, střídání, prodání, zrušení spluvlastnictví a vyplacení druhého, je to na vás. Nemohu vám radit co bude pro vás nejlepší. Můžete si dohodnout co chcete :-) Pokud ale chatu nechcete, nemá důvod hádat se o zámek a rovnou bych šel cestou vedoucí ke zrušení spoluvlastnictví (nejprve dohodou).

Zajímá vás stav věci, který tu byl ke dni kdy jste k ní nabyla vlastnické právo - v případě nemovitosti zápisem do katastru (pokud jde o nějakou minichatku, která v katastru není, tak ke dni účinosti darovací smlouvy, tj. obecně ke dni jejího podpisu (musela být písemně)).

Co a kdo udělal s chatou před vámi je vám uplně jedno (teda až na nějaká negativní věcná práva, pokud se k chatce vážou (služebnosti (věcná břemena), zástavní práva, apod...)).


pro mé vyplacení platí polovina současnéhoodhadu
Zase opakuju, je to na vás jak se dohodnete se spoluvlastníky(em). Můžete svůj podíl klidně darovat.
Pokud by ale o vypořádání rozhodoval soud, pak by vycházel nejspíš z ceny ke dni rozhodování (asi by přibral znalce k ocenění). Ale druhý spoluvlastník by musel chatu chtít a s vyplacením souhlasit, jinak by se musela nařídit dražba a čekat jak dopadne. Tam bude cena začínat na 2/3 odhadní ceny a třeba z toho vytřískáte víc... nejsem jasnovidec :-)


Četla jsem něco o tom, že musí být dodrženy dobré mravy
Teď se trochu ztrácím.... kde a při čem mají být dodrženy ?
Mrkněte na § 3 a 39 občan. zák., to je asi tak všechno co k tomu říct, ale jak píšete, asi jste to už četla :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny