Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ideálni poloviny nemovitosti-chaty. Druhý majitel bránív přístupu.

Bohužel v praxi je existence spoluvlastníctví spíše problémem, nežli něčím k užitku. Stejně tak společné jmění manželů. Místo toho, aby to celou situaci usnadnilo, akorát zakládá "křivdu a nespravedlnost".


1) elektřina: závazky plníte společně a nerozdílně (srov. ustanovení o spoluvlastnictví v občan. zák. § 140 plus mínus) - jste spoluvlastníci, bud se dohodnete nebo to zaplatí stejně jeden z vás (protože věřitel, ČEZ? bude moct žalovat kteréhokoliv z vás na zaplacení celého dluhu), chatu můžete užívat oba, takže je to "problém toho, kdo ji nevyužíval". Proč jste proboha to spoluvlastnictví vůbec zakládali, nabyto v dědickém řízení ?

2) pokud bude zámek neustále vyměnovat - postup je stejný jako můj předchozí příspěvek: vylamovat a vylamovat, nebo se obracet na obecní úřad
maximálně můžeta žalovat na náhradu škody (za vyměněný zámek), zde by šel využít téměř nepoužívaný § 424 OZ (škoda způsoben úmyslným jednáním proti dobrým mravům)

3) pokud vám spoluvlastnictví nevyhovuje není nic jednodužšího než ho zrušit - chatu dostane jeden a druhý bude vyplacen. Bud se na zrušení (vypořádání) dohodnete nabo na návrh vypořádá spoluvlastnictví soud (normální žaloba k soudu, kde budete žádat zrušení spoluvlastnictví. Soud věc "dá" jednomu a druhému uloží povinnost vyplatit nebo když ani jeden chatu chtít nebude, soud chatu nařídí prodat ve veřejné dražby a výtěžek si spravedlivě rozdělíte.


Nic víc se dělat nedá. Oba věc vlastníte (celou věc!!), každý si může měnit zámky na své věci, stejně tak jej můžete vyměnovat i vy, ale je potřeba se zamyslet jestli chcete práva použít ke spravedlnosti (dohodout se po dobrém nebo spoluvlastnictví zrušit) nebo jej chcete jen zneužít a donekonečna se hádat o nějaký zámek. Pokud nechcete spoluvlastnictví rušit, proč se jednoduše nedohodnete na střídavém užívání chaty nebo na tom, že ji bude užívat jeden z vás a druhý bude dostávat důchod (pozor, nikoli nájemní vztah, protože nelze si pronajmout vlastní věc :), což je logické, proto smlouva o důchodu+smlouva o zdržení se užívání vlastnického práva v rozsahu "věc užívat")

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny