Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ideálni poloviny nemovitosti-chaty. Druhý majitel bránív přístupu.

zvláštní situace :-)

K tomu je potřeba pochopit smysl spoluvlastnictví.
Každý spoluvlastník je vlastníkem celé věci (proto ideální podíl, reálné spoluvlastnictví není možné).
Takže každý spoluvlastník (i ten, který vlastní jen 1 miliontinu) může s věcí nakládat jako s vlastní, užívat ji a podobně. Podíly spoluvlastníků jsou (zjednodušeně) jen k hospodaření se společnou všcí, např. jestli ji dají do nájmu, jestli je prodají atd... Tam pak rozhoduje většina.


Pokud tedy vlastníte ideální polovinu, pak máte do chaty samozřejmě přístup, můžete zámek vylomit sám protože jste sám vlastník celé chaty. Policii ČR k tomu nepotřebujete.

Postupoval bych tedy jako vlastník. Samozřejmě bude vhodné na zamýšlené vylomení zámku ostatní spoluvlastníky upozornit a dát jim možnost, aby přístup do chaty umožnili bez nutnosti vylomení zámku (to je otázka morální a snad logická).

Pokud byste se nechtěl do vylamování zámku pouštět sám, pak ještě existuje možnost ochrany před předběžným zásahem podle § 5 občanského zákoníka. Pokud si spoluvlastník změnil zámek "zničeho nic, ze dne na den", můžete se u obecního úřadu obce v jejíž území chata je, domáhat ochrany. V praxi by měl pak obecní úřad zakázat tomu "zlobivému" spoluvlastníkovi jeho zásah a uložit mu povinnost aby obnovil pokojný stav (tj. stav jaký tu byl před výměnou zámku).

Ale já osobně bych postupoval jako vlastník a před vylomením bych svůj záměr ještě naposled spoluvlastníkům sdělil a dal jim(jemu) "poslední možnost".



PS: To vše platí samozřejmě za předpokladu, že jste si např. smluvně svá práva věc užívat neomezili !! Pokud jste se dohodli, že v chatě bude bydlet jen jeden z vás, pak tam samozřejmě chodit nemůžete (přesněji: můžete jako vlastník, ale porušíte svou smluvní povinnost, což bude mít význam pokud jste si sjednali např. smluvní pokutu...)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny