Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem montáž zásuvek po pokoji

Nenech se vyděsit tím, že je tam hliník. Nejméně půlka domácností má instalaci v hliníku a celkem v pohodě. Jen je pravda, že je to ve svorkách po několika letech dobré dotáhnout.
Udělej to tak jak jsem již psal, a to tak, abys nemusel hledat kabel, pokračuj dál od některé původní zásuvky.Tu tam nech a připoj nový kabel na svorky zásuvky, nedávej žádnou krabici. Každá zásuvka má dva šroubky na každé svorce, právě na tento účel. Když bude na svorce jeden drát hliník a druhý měď, je to v pořádku, nejsou na sobě, každý je pod svým šroubkem. Kdyby přesto byla nutnost dát hliník a měď pod jeden šroubek, dej mezi ně obyčejnou podložku. (můžeš se v prodejně el. materiálu poptat po CupAl podložkách, jsou na to určené, je to podložka z jedné strany měděná a z druhé hliníková, dávají se stranou měď na meď). Kabel kup s označením CYKY 3X 2,5. Drážku vysekej tak, aby se kabel schoval, plus asi 5 až 10 mm. Při připojování drátů nedělej na drátech očka. Ohol jen asi 5mm a dej pod šroubek z jedné strany. Bývá tam taková zarážka aby drát nevyjel.
Výhoda napojení na původní zásuvku je i v tom, že kdyby jsi chtěl z nějakého důvodu uvést instalaci do původního stavu, prostě odpojíš a je to.
Na celou práci Ti stačí majzlík, kladivo a šroubovák. Na co platit tisíce za práci, kterou uděláš za odpoledne. Není se čeho bát.
Nejdřív ale odkrytuj jednu zásuvku a podívej se, je li připojena dvěma nebo třemi dráty.
Napiš to sem a napíšu Ti jak to správně připojit.
Při zapojování zásuvek se běžně říká "fáze vlevo", ale zapomíná se také říct, že kolík musí být nahoru!!
Už jsem viděl dost zásuvek s fází vlevo, ale s kolíkem dolů, což je špatně.
Při práci nezapomeň vypnout elektriku, ať Ti to sama nepřipomene:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny