Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dalekohled

Promiňte, že se to sem přímo nehodí,

Nedavno jsem dostal dalekohled s parametry ED Refraktor 80 mm F/7,5
Nevíte někdo, co znamená to F/7,5 ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Světelnost objektivu (respektive minimální clona), tedy kolik světla přes něj projde. 7,5 není nic m…
Potkan007 01.03.2012 21:28
Potkan007
A nevíš prosím tě, co je ED Refraktor a 240 mm, mám ponětí, že ED jsou nízkorozptylová skla a 240mm…
někdo 01.03.2012 21:51
někdo
240mm je opravdu ohnisková vzdálenost. V principu označuje zkratka ED (Extra-low dispersion) mater…
Potkan007 01.03.2012 22:04
Potkan007
Díky, fakt díky. poslední
někdo 01.03.2012 22:24
někdo

Světelnost objektivu (respektive minimální clona), tedy kolik světla přes něj projde. 7,5 není nic moc, ale nevím, jak to chodí u dalekohledů.

edit: Pro snadnější porozumnění- čím je tohle číslo vyšší, tím menší množství světla v poměru ke "vstupu" vidíš v hledáčku.

240mm je opravdu ohnisková vzdálenost.

V principu označuje zkratka ED (Extra-low dispersion) materiál, ze kterého jsou vyrobeny čočky objektivu - jde o poměrně drahé typy skel, které mají velice nízkou závislost indexu lomu na vlnové délce. Čočky vyrobené z těchto materiálů mají obecně velmi nízkou barevnou vadu samy o sobě. Čočky z tohoto materiálu se přirozeně dají použít k výrobě objektivů achromatické i apochromatické konstrukce. Pokud narazíte na dalekohled, označovaný výrobcem jako ED, jde obvykle o achromát z ED skel. Tyto dalekohledy bývají výrazně levnější než apochromatické přístroje a k fotografii jdou obvykle s úspěchem použít. Nevýhodou je menší korekce jiných optických vad.

Výhodou kvalitních refraktorů z hlediska astrofotografie je obvykle excelentní kresba a "tuhost" dalekohledu (viz nevýhody reflektorů). Nevýhodou je podstatně vyšší cena, pomalejší temperování dalekohledu (vyrovnání vnější a vnitřní teploty) a časté rosení objektivu. Fakt, že obrazy hvězd jsou kruhové bez difrakčních paprsků může být považován jak za výhodu, tak za nevýhodu - záleží na vkusu (mě osobně se difrakční paprsky líbí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru